Czekoladowe ciasto na podwieczorek
200 g mąki białej pszennej
60 g kakao
85 g stopionego masła
60 g oleju
150 ml zimnej wody
150 g cukru - najlepiej brązowego albo muscovado
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
150 g kwaśnej śmietany
2 małe jajka
esencja waniliowa
pół łyżeczki mielonych goździków i tyle samo imbiru mielonego
łyżeczka cynamonu
Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki i stopniowo dodając jajka , olej, masło, śmietanę i wodę miesząc aż znikną grudki. Ciasto musi być gładkie i płynne.
Przelać je do okrągłej formy - małej albo podłużnej keksowej i piec w 190 stopniach C przez ok 40-50 minut.
Wyjąć i ostudzić i gotowe. Można polać polewą czekoladową. Ciasto jest pyszne i puszyste i długo świeże - idealne na powieczorki przy kawie czy herbacie.