Czekoladowe ciasto na podwieczorek

200 g mąki białej pszennej

60 g kakao

85 g stopionego masła

60 g oleju

150 ml zimnej wody

150 g cukru - najlepiej brązowego albo muscovado

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

150 g kwaśnej śmietany

2 małe jajka

esencja waniliowa

pół łyżeczki mielonych goździków i tyle samo imbiru mielonego

łyżeczka cynamonu

Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki i stopniowo dodając jajka , olej, masło, śmietanę i wodę miesząc aż znikną grudki. Ciasto musi być gładkie i płynne.

Przelać je do okrągłej formy - małej albo podłużnej keksowej i piec w 190 stopniach C przez ok 40-50 minut.

Wyjąć i ostudzić i gotowe. Można polać polewą czekoladową. Ciasto jest pyszne i puszyste i długo świeże - idealne na powieczorki przy kawie czy herbacie.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy