(Bardzo) Proste ciasto czekoladowe

175 g miękkiego masła

375 g cukru pudru

3 roztrzepane jajka

375 g mąki

2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3-4 łyżki kakao

315 ml mleka

+ esencja waniliowa lub aromat waniliowy - ewentualnie cukier waniliowy

Masło, cukier i esencję utrzeć na puszystą masę. Dodać po kolei i stopniowo jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao - mieszać dokładnie - podlewając stopniowo mlekiem. Całość utrzeć na gładką masę - bez grudek! Najlepiej użyć miksera.

Ciasto wlać do blachy - o boku 20x20 cm - natłuszczonej masłem i piec 55-60 minut w 190 stopniach. Sprawdzić patyczkiem pod koniec pieczenia czy jest gotowe - patyczek musi być suchy - nie oblepiony ciastem.

Ostudzić w blasze. Przestudzone ciasto można posmarować glazurą czekoladowa.

Przepisy z tych kategorii

Ciasto czekoladowe z kremem i ciasteczkami

Ciasto czekoladowe z kremem i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Murzynek z dżemem porzeczkowym
2

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chlebek do odrywania z czekoladą
2

Chlebek do odrywania z czekola…

Dzi Dzi
karmelowy

Tort z kremem czekoladowym

Tort z kremem czekoladowym

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasteczka truflowe

Ciasteczka truflowe

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Soczyste ciasto czekoladowe z wiśniami
7

Soczyste ciasto czekoladowe z…

Majana Majana
Majanowe pieczenie