(Bardzo) Proste ciasto czekoladowe
175 g miękkiego masła
375 g cukru pudru
3 roztrzepane jajka
375 g mąki
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki kakao
315 ml mleka
+ esencja waniliowa lub aromat waniliowy - ewentualnie cukier waniliowy
Masło, cukier i esencję utrzeć na puszystą masę. Dodać po kolei i stopniowo jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao - mieszać dokładnie - podlewając stopniowo mlekiem. Całość utrzeć na gładką masę - bez grudek! Najlepiej użyć miksera.
Ciasto wlać do blachy - o boku 20x20 cm - natłuszczonej masłem i piec 55-60 minut w 190 stopniach. Sprawdzić patyczkiem pod koniec pieczenia czy jest gotowe - patyczek musi być suchy - nie oblepiony ciastem.
Ostudzić w blasze. Przestudzone ciasto można posmarować glazurą czekoladowa.