Ciasto serowo- czekoladowe
Mój mąż jest na diecie, w związku z czym w domu pojawiły się niemałe ilości białego sera. Ja na diecie nie jestem, więc z twarogu postanowiłam upiec ciasto (taka ze mnie zła żona:) ).
Wyszło niezwykle wilgotne i aromatyczne, dobre przez przynajmniej 3 dni.
Zamiast polecanych w przepisie foremek do muffinek użyłam jednej większej tortownicy, takiej o średnicy 18 cm.
Wzorowałam się na przepisie z tej strony.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Ciasto serowo- czekoladowe Składniki
- masa serowa
- twaróg - 250 g, trzykrotnie mielony
- cukier - 60 g
- jajko - 1 szt
- ciasto
- mąka pszenna - 120 g
- cukier - 150 g
- masło - 180 g
- kakao - 3 łyżki
- jajko - 3 szt
- proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
Masa serowa: Ser ubić mikserem z cukrem aż do uzyskania puszystej masy. Dodać jajko, dobrze zmiksować.
Ciasto: Na białą puszystą masę ubić masło z cukrem. Wbijać, ciągle mieszając, pojedynczo jaja. Przesiać wszystkie suche składniki i wmieszać do maślanej masy. Połowę czekoladowej masy wlać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Na nią część serową i znowu czekoladową. Wszystkie warstwy wymieszać (zrobić "zawijasy") delikatnie drewnianym patyczkiem lub ostrzem noża, aby w cieście powstał biało-czarny wzór. Wstawić na ok. 50 minut do piekarnika nagrzanego do 150 oC. Przed podaniem schłodzić w lodówce.