Ciasto czekoladowe z ziemniakami
Kolejny czekoladowy smakołyk - tym razem postanowiłam wypróbować ten przepis znaleziony na blogu Tatter. Przepis nietypowy, bo w skład ciasta wchodzą ziemniaki. Dzięki nim ciasto jest delikatne i lekko wilgotne. I podobno dłużej się przechowuje - czego tym razem raczej nie uda mi się sprawdzić, bo prawie je zjedliśmy ;))
To moja druga propozycja do Czekoladowego Weekendu.
Składniki :
- 175 g drobnego cukru
- 225 g miękkiego masła
- 4 duże jajka ( oddzielnie białka i żółtka )
- 175 g ciemnej, gorzkiej czekolady, startej na drobnej tarce
- 75 g mielonych migdałów
- 165 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
- 225 g mąki ze spulchniaczami ( self-rising flour )
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 3 łyżki mleka
Spód tortownicy o średnicy 23 cm [ u mnie 24 cm ] posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając , aż masa stanie się gładka i kremowa.
Do masy wsypać startą czekoladę i mielone migdały, dokładnie wymieszać. Dodać ziemniaki, wymieszać. Następnie wsypać mąkę z cynamonem i mleko - wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę delikatnie połączyć z masą.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 1,5 godziny [ do suchego patyczka ] .
Po upieczeniu ciasto ostudzić na kratce.
Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową - użyłam błyszczącej polewy czekoladowej z przepisu Cinki.