Ciasto czekoladowe z ziemniakami

Ciasto czekoladowe z ziemniakami

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z ziemniakami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kolejny czekoladowy smakołyk - tym razem postanowiłam wypróbować ten przepis znaleziony na blogu Tatter. Przepis nietypowy, bo w skład ciasta wchodzą ziemniaki. Dzięki nim ciasto jest delikatne i lekko wilgotne. I podobno dłużej się przechowuje - czego tym razem raczej nie uda mi się sprawdzić, bo prawie je zjedliśmy ;))

To moja druga propozycja do Czekoladowego Weekendu.

 

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z ziemniakami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 175 g drobnego cukru
  • 225 g miękkiego masła
  • 4 duże jajka ( oddzielnie białka i żółtka )
  • 175 g ciemnej, gorzkiej czekolady, startej na drobnej tarce
  • 75 g mielonych migdałów
  • 165 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
  • 225 g mąki ze spulchniaczami ( self-rising flour )
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3 łyżki mleka


Spód tortownicy o średnicy 23 cm [ u mnie 24 cm ]  posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

W dużej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając , aż masa stanie się gładka i kremowa.

Do masy wsypać startą czekoladę i mielone migdały, dokładnie wymieszać. Dodać ziemniaki, wymieszać. Następnie wsypać mąkę z cynamonem i mleko - wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę delikatnie połączyć z masą.

Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 1,5 godziny [ do suchego patyczka ] .

Po upieczeniu ciasto ostudzić na kratce.

Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową - użyłam błyszczącej polewy czekoladowej z przepisu Cinki.

Kategorie przepisów