CIASTO CZEKOLADOWE

CIASTO CZEKOLADOWE

Właściwie ciasta czekoladowe są wszystkie takie same albo bardzo podobne do siebie. To jest kolejna wariacja ciasta czekoladowego na podwieczorek. Jest proste w przygotowaniu i smaczne:

180 g miękkiego masła

200-220 g cukru - trzcinowego, demerara, muscovado albo zwykły biały

3 jajka

380 g maki

2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

6-8 łyżek kakao

1 i 1/4 szklanki mleka

esencja waniliowa albo cukier waniliowy

można dodać szczyptę cynamonu albo przyprawy do pierników

Miękkie masło trzeba utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać esencję waniliową i po kolei jajka. Potem stopniowo dodawać sypkie składniki i podlewać to mlekiem tak by powstała gładka masa - dość gęsta.

Przelać do formy i piec ok 55 minut w 190 stopniach C.

Podczas pieczenia ciasto urośnie i się wybrzuszy ale po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu opadnie. To normalne. Tak ma być.

Gotowe. Ja podaję przeważnie z bitą śmietaną.

Kategorie przepisów