CIASTO CZEKOLADOWE
Właściwie ciasta czekoladowe są wszystkie takie same albo bardzo podobne do siebie. To jest kolejna wariacja ciasta czekoladowego na podwieczorek. Jest proste w przygotowaniu i smaczne:
180 g miękkiego masła
200-220 g cukru - trzcinowego, demerara, muscovado albo zwykły biały
3 jajka
380 g maki
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
6-8 łyżek kakao
1 i 1/4 szklanki mleka
esencja waniliowa albo cukier waniliowy
można dodać szczyptę cynamonu albo przyprawy do pierników
Miękkie masło trzeba utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać esencję waniliową i po kolei jajka. Potem stopniowo dodawać sypkie składniki i podlewać to mlekiem tak by powstała gładka masa - dość gęsta.
Przelać do formy i piec ok 55 minut w 190 stopniach C.
Podczas pieczenia ciasto urośnie i się wybrzuszy ale po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu opadnie. To normalne. Tak ma być.
Gotowe. Ja podaję przeważnie z bitą śmietaną.