Czarne i wilgotne ciasto czekoladowe
            Oto przepis na ciasto, na które absolutnie nie masz czasu. Do dyspozycji najwyżej 5 minut… Co w tym czasie można w ogóle upiec? No, tak całkiem upiec, to może nic, ale przygotowanie tego ciasta nie zajmie więcej niż parę minut. Ze składnikami nie ma problemu - zazwyczaj znajdziemy je bez trudu w naszej kuchni. Wystarczy wszystko zmiksować i włożyć do piekarnika, po czym można się już zająć wszechogarniającą “robotą”. A smak? To już trzeba spróbować samemu… :) Ja polecam!
Przepis od Arabeski:
Składniki:    
- 1 szkl. mąki     
- 1 szkl. cukru     
- 1/3 szkl. dobrego kakao     
- 1 łyżeczka sody     
- 1 jajko     
- 1/4 łyżeczki soli     
- 1/2 szkl. maślanki     
- 1/2 szkl. oleju     
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego     
- 1/2 szkl. gorącej wody 
Piekarnik nagrzać do temp. 150-160 st.C.    
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i dokładnie zmiksować (wodę dodać na samym końcu). Wlać do natłuszczonej i posypanej mąką okrągłej formy ze szkła żaroodpornego, o średnicy ok. 23 cm. Piec 1 godzinę lub trochę dłużej (sprawdzić patyczkiem - w moim piekarniku wychodzi idealnie 1h 15 min.), ostudzić. Całość można posypać cukrem pudrem lub zrobić piankę jak Arabeska.
Smacznego!
            