Schab z pończochy, oj, to przepis który na stałe wejdzie do naszego domowego menu . O schabie usłyszałam o znajomej, a ostatnio przypomniała mi tu w komentarzach. Wszystko zrobiłam wg jej wskazówek i .. zakochaliśmy się rodzinnie
Nie ma to jak swojska, domowa wędlina. Żadna sklepowa, nie smakuje tak dobrze, jak ta przygotowana własnoręcznie. Tym razem proponuję, wspaniałą alternatywę dla wędliny- mięsiwo ze słoika, smarowidło, kiełbasa, lub jak kto woli mięso z tłuszczykiem. Niech się schowają wszelkie sklepowe mielonki i puszkowane mięsa;)
To przepis z cyklu smaki dzieciństwa. Z przyjemnością przypomniałam sobie jak smakuje. Z dzieciństwa znam wersję tylko z pokruszonymi herbatnikami. Postanowiłam ją nieco wzbogacić o orzechy, rodzynki, morele. Mniam...Pycha....
Dziś mam dla Was kolejny przepis na niesamowicie łatwe i smaczne ciacho! Intensywnie kokosowe… delikatne … niesamowicie kruche … a wyglądem przypominające znanego wszystkim i lubianego przez większość Pleśniaka.
To akurat jedno z lepszych smarowideł jakie w tym cyklu przygotowaliśmy. Zaryzykowałbym nawet, że najlepsze. Zobaczymy co dalej, jeszcze kilka przepisów przed nami. Smacznego!
Dwie kruszonki: jasna i z dodatkiem kakao. Chrupiący wierzch i rozpływający się w ustach środek. Prosty, domowy sernik, który lekko przypomina w smaku "ptasie mleczko".
Idealnie mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso w pysznym sosie - to właśnie żeberka. Chyba wszyscy je lubią. Sama je uwielbiam, choć bardzo rzadko je robię. Jest to danie niestety dość kaloryczne, jednak pogoda za oknem całkowicie usprawiedliwia ochotę na takie jedzonko.
Podczas wizyty w sklepie pięknie wyglądające pączki uśmiechały się do mnie tak uroczo, że skusiłam, aby je zakupić. Jakże wielki był mój zawód, kiedy odkryłam, iż kolejny raz - bo rok temu przytrafiło mi się to samo - pączki były wczorajsze, a co za tym idzie, już nie takie pulchniutkie i świeże... Wtedy postanowiłam zrobić ekspresowe pączki na serku homogenizowanym. Wyszło bardzo smacznie i przede wszystkim szybko!
Kiełbasa okazała się bardzo smaczna. Jadłam ją i na ciepło, zaraz po sparzeniu i na zimno - jako dodatek do chleba. Jest może nieco bardziej sucha niż wieprzowa biała kiełbasa, ale to wynik braku tłustych kawałków.