Smażona biała kiełbasa
Bardzo rzadko jadam kiełbasy jakiekolwiek po prostu za nimi nie przepadam, ale jest jeden wyjątek na którą mogę się skusić. To biała kiełbasa parzona lub smażona z delikatną podsmażoną cebulką . Takie proste i takie smaczne ... :-)
- 6 białych kiełbas (surowych)
- 6 sztuk dużej cebuli
- zioła świeże lub suszone majeranek, tymianek, oregano, bazylia
- oliwa
- sól, pieprz do smaku
Do garnka wlej wodę i wstaw na gaz, gdy zacznie się gotować dodaj sol, liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Następnie włóż kiełbasy - gotuj na małym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie wyjąć kiełbasę ponacinać i odłożyć na bok. Cebulę oczyścić i pokroić w piórka, na patelni rozgrzać tłuszcz wrzucić cebulę i dusić pod przykryciem wraz z kiełbasą. Co jakiś czas mieszamy gdy będzie już prawie dobra dorzucamy zioła i smażymy jeszcze chwilkę. Podajemy na gorąco.
Smacznego
Wydrukuj przepis