Rolada drobiowo - wieprzowa na zimno
Przepis wypatrzyłam u Danusi. Nie pierwszy już raz korzystam z jej pomysłów. Tym razem pieczona rolada do chleba. Mięsa miałam takie same, nieco zmieniłam proporcje przypraw, ale niewiele. Warto upiec taką roladę, pracy przy niej mało, a efekt na prawdę świetny. Kroiła się znakomicie na cieniutkie plasterki - kapitalna wędlina, polecam, a Danusi dziękuję za przepis !
składniki ( na 1 kg mięsa) ok 1100 g udek drobiowych - po oczyszczeniu 650 g czystego mięsa
350 g mielonego mięsa wieprzowego ( miałam chudą karkówkę)
2 płaskie łyżeczki soli lub wg własnego smaku
1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
1 płaska łyżeczka cukru- pudru nie dałam
3 ząbki czosnku- posiekanego drobno
3 płaskie łyżeczki żelatyny
2 kopiaste łyżki świeżego posiekanego koperku i pietruszki
łyżka majeranku olej do posmarowania folii
folia srebrna
przygotowanie Mięsa umyć, osuszyć. Z udek pozdejmować skórę, usunąć kości (wytrybować), pociąć na małe kawałki - moje miały mniej więcej 1,5 cm x 1,5cm. Wieprzowinę, jeżeli jest w kawałku, zmielić. Mięsa umieścić w jednej misce, dodać wszystkie przyprawy, dobrze wymieszać, a następnie wyrabiać masę tak aby składniki dobrze się połączyły a mięso nieco rozkleiło.
Folię rozłożyć na blacie błyszczącą stroną do góry i posmarować olejem. Na folię przenieść mięso wstępnie uformowane w roladę. Zawinąć szczelnie i dośc ściśle w folię, a następnie tak owiniętą roladę zawinąć w drugi kawałek folii. Piekarnik nagrzać do 180 st. C z termoobiegiem, roladę położyć na blaszce z piekarnika i piec ok 50 -55 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostudzenia. Kiedy ostygnie, odwinąć folię a roladę przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić na kilka godzin do lodówki
składniki ( na 1 kg mięsa) ok 1100 g udek drobiowych - po oczyszczeniu 650 g czystego mięsa
350 g mielonego mięsa wieprzowego ( miałam chudą karkówkę)
2 płaskie łyżeczki soli lub wg własnego smaku
1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
1 płaska łyżeczka cukru- pudru nie dałam
3 ząbki czosnku- posiekanego drobno
3 płaskie łyżeczki żelatyny
2 kopiaste łyżki świeżego posiekanego koperku i pietruszki
łyżka majeranku olej do posmarowania folii
folia srebrna
przygotowanie Mięsa umyć, osuszyć. Z udek pozdejmować skórę, usunąć kości (wytrybować), pociąć na małe kawałki - moje miały mniej więcej 1,5 cm x 1,5cm. Wieprzowinę, jeżeli jest w kawałku, zmielić. Mięsa umieścić w jednej misce, dodać wszystkie przyprawy, dobrze wymieszać, a następnie wyrabiać masę tak aby składniki dobrze się połączyły a mięso nieco rozkleiło.
Folię rozłożyć na blacie błyszczącą stroną do góry i posmarować olejem. Na folię przenieść mięso wstępnie uformowane w roladę. Zawinąć szczelnie i dośc ściśle w folię, a następnie tak owiniętą roladę zawinąć w drugi kawałek folii. Piekarnik nagrzać do 180 st. C z termoobiegiem, roladę położyć na blaszce z piekarnika i piec ok 50 -55 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostudzenia. Kiedy ostygnie, odwinąć folię a roladę przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić na kilka godzin do lodówki