Nie ma to jak w mięsnym zdać się na sprzedawczynię i poprosić ją o ładny kawałek szynki... Na szczęście nikt w rodzinie nie walczy z tłuszczykiem na kanapce.
Tym razem schab gotowany delikatne i chude mięsko takie jak lubię :-) znalazłam go u Ani i od razu postanowiłam zrobić i było warto. Jest chuda i pięknie pachnąca - aromatyczna
Pierwszy raz upiekłam kurczaka w całości i jestem absolutnie zadowolona z tego debiutu. Kurczak wyszedł przepyszny, aromatyczny i bardzo soczysty, nawet na piersiach, które z reguły mają tendencję do bycia suchymi.
Te frykadelki tak naprawdę bardzo przypominają zawijane zrazy, tyle że robi się je z mielonego mięsa. To jeden z tych przepisów, do których lubię wracać, bo ma w sobie coś... coś domowego i swojskiego ;)
Już od dłuższego czasu mialam ochotę przygotować jakąś domową wędlinę, więc jak tylko zobaczyłam zdjęcie tego suszonego schabu to od razu wiedziałam, że na pewno go zrobię..:) Muszę powiedzieć, że nakład pracy jest minimalny a doznania smakowe nieziemskie.
Nie ma jak domowa wędlina, delikatna bez konserwantów - super na kanapki nie tylko dla dzieci :-) do tego grzanka kiełki i pomidor hm czego tu jeszcze trzeba, no i wiemy co jemy ... Polecam
Efekt przeszedł moje oczekiwania. Schab był miękki i delikatny, a sos... sos był wspaniały, intensywny i aromatyczny. Jednakże wanilia była wyczuwalna dopiero na dalszym planie. Myślę, że gdyby ktoś nie wiedział, że wchodzi ona w skład sosu, w życiu by nie zgadł...
Idealne danie na weekendowy obiad a potem jako dodatek do poniedziałkowego pracowego śniadania, niezależenie czy to śniadanie w domu czy poza nim, bo wszak każdy na swój sposób pracuje, prawda?
Przepis, jak na kuchnię japońską, jest całkiem swojski i na pewno posmakuje tym, którym kuchnia orientalna wydaje się zbyt wydziwiana ;) Oczywiście pod warunkiem, że lubią karkówkę. Z drugiej strony jestem pewna, że równie dobrze to danie smakowałoby z użyciem np. schabu albo filetu z kurczaka.
Smakuje wybornie, jak dojrzewające suszone szynki. Tym sposobem można przygotować i inne mięsa. Sposób otrzymania swojego mięsa bezcenny, bo wiemy co jemy, bez żadnych polepszaczy, a jaka satysfakcja...:-)
Powoli żegnając z się z klimatami japońskimi, zamieszczam przepis na bardzo smaczne kotleciki z kurczaka. Dodatek imbiru i kolendry czyni je intrygująco niebanalnymi w smaku. Po prostu zupełnie inne mielone :)
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć dobrego mięsa. Ten soczysty kurczak, pokryty pikantną, chrupiącą skórką i wypełniony słodko-kwaśną mieszanką jabłek oraz suszonej żurawiny doskonale spełnia to zadanie. Podany w towarzystwie zapiekanych kartofli oraz ulubionej surówki zdecydowanie zachwyci Waszych gości!