To była świetna okazja na takie śniadanko, nawet powiem więcej – tak mnie to natchnęło, że postanowiłem standardowy przepis troszkę podkręcić i wyszło naprawdę rewelacyjnie.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać podzielone na różyczki brokuły i dusić na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie podlać wywarem i gotować. Gdy brokuły będą miekkie, za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć brokuły i zmiksować w malakserze. Odłożyć kilka do dekoracji.
Moja ulubiona sałatka, od lat przygotowywana u nas w domu. Idealna jako dodatek do obiadu, ale równie dobrze może być samodzielnym daniem. Zdrowa, kolorowa, smaczna i pożywna - polecam serdecznie, jeśli nie próbowaliście.
Clafoutis (czyli z grubsza rzecz biorąca zapiekane ciasto naleśnikowe z nadzieniem- lekkie i „puchate”) kojarzy się przede wszystkim z deserami- dodatkiem czereśni czy wiśni. Ja postawiłam na wersję wytrawną, świetną na lekki obiad w ciepły dzień.