Surówka z młodej kapusty, marchewki i rzodkiewek, z dodatkiem świeżego koperku. Nie ważne do jakiego dania, ale u mnie to zawsze pozycja obowiązkowa wiosną.
Ufff.. jak gorąco.. Nie przepadam za taką pogodą, wolę chłodniejsze klimaty. Na razie szukam cienia i w kuchni nie chce mi się za bardzo siedzieć. Dzisiaj podam przepis na cannelloni z mięsem mielonym i sosem bolognese.
Tarty wytrawne mogłabym jeść codziennie, jedyną przeszkodą i powodem dla którego bywają u mnie sporadycznie jest to, że przygotowanie kruchego ciasta jest dla mnie zbyt czasochłonne i wiąże się z większym bałaganem w kuchni. Kiedy jednak mam dużo wolnego czasu, spokojnie mogę sobie pozwolić na to co zechcę. Tak więc wczoraj była tarta ♥...
Jako dziecko jadłam młode ziemniaki z masłem i koperkiem. Z sadzonym jajkiem. I zsiadłe mleko do popicia… Jako, w tamtych czasach, prawdziwy niejadek, taki lekki, bezmięsny obiad lubiłam bardzo
Ciąg dalszy podstawowych przepisów, czyli mój ulubiony sos do pizzy. Niektórzy używają do pizzy ketchupu lub koncentratu pomidorowego, jednak jeśli zależy nam na prawdziwie włoskim smaku pizzy, warto włożyć trochę więcej wysiłku i zrobić taki sos. Różnica jest zdecydowanie zauważalna :)
Na oliwie podsmażyć pancette, aż zrobi się chrupka. Na pancette wrzucić posiekany czosnek i cebulę. Lekko podsmażyć i dodać posiekanego drobno pomidora. Wymieszać i dusić bez przykrycia, aż odparuje większość płynu...
Zdjęcia takiego chleba widziałam już jakiś czas temu i myśl o zrobieniu go, dojrzewała :) Teraz zastanawiam się, dlaczego tak długo czekałam. (...) Idealny do grilla czy na wieczór filmowy ( o ile nie przeszkadza nam jedzenie palcami)