Cannelloni z mielonym mięsem i sosem bolognese
Ufff.. jak gorąco.. Nie przepadam za taką pogodą, wolę chłodniejsze klimaty. Na razie szukam cienia i w kuchni nie chce mi się za bardzo siedzieć.
Dzisiaj podam przepis na cannelloni z mięsem mielonym i sosem bolognese.
Przepis na 4 duże porcje. 1 opakowanie cannelloni, 500 g mielonego mięsa, 2 średnie cebule, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 większy słoik gotowego sosu bolognese, sól, pieprz do smaku, 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku, 3 listki świeżej bazylii drobno pokrojonej, 1/3 szklanki mleka, 1 łyżka mąki, 200 g startego sera gouda lub jakiegoś innego
Sposób wykonania: Cebulę obrać, pokroić w kostkę a następnie smażyć na małym ogniu do momentu aż się zeszkli. Do podsmażonej cebuli dodać mielone mięso, przyprawy, pokrojoną bazylię i majeranek. Całość smażyć około 30 minut. Pod koniec smażenia dodać łyżkę koncentratu i 4 łyżki gotowego sosu bolognese, smażyć wszystko jeszcze 10 minut. Po wystygnięciu nadziewać cannelloni.
Przygotować oddzielne naczynie do podgrzewania. Do pozostałej części sosu bolognese dodać 1/3 szklanki mleka i 1 łyżkę mąki. Wszystko podgrzewać na małym ogniu około 10 minut często mieszając.
Przygotować naczynie do pieczenia. (Ja piekę w kwadratowej tortownicy).
Na dno naczynia wylać kilka łyżek sosu bolognese. Na to ułożyć pierwszą warstwę nadzianych mięsem rurek. Gdy ułożymy już pierwszą warstwę, na wierzch wylewamy kilka łyżek sosu bilognese i układamy kolejną warstwę z rurek. Podobnie postępujemy aż do wyczerpania wszystkich składników.
Końcową warstwę rurek polewamy resztą sosu i posypujemy startym serem.
Wierzch naczynia przykryć folią do pieczenia i całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temperaturze 200 stopni C. Smacznego :-)