Sałatka z młodych ziemniaków. Z czerwoną cebulą, cytryną i natką pietruszki.
Ostatnio mam fazę na młode ziemniaki :) Proste smaki, a wszystko świeże i najlepszej jakości. Sałatka podpatrzona na blogu Kasi – ChilliBite, z pięknymi przepisami i piękną muzyką. Tak dobra, że śmiało można jest solo w upalny dzień. Zapijając kefirem albo maślanką. Zsiadłym mlekiem (?) *
*/ Jako dziecko jadłam młode ziemniaki z masłem i koperkiem. Z sadzonym jajkiem. I zsiadłe mleko do popicia… Jako, w tamtych czasach, prawdziwy niejadek, taki lekki, bezmięsny obiad lubiłam bardzo :) Ostatnio w sklepach zaczął pojawiać się produkt zwany ‘zsiadłym mlekiem’. Kosztowaliście? Warto? Czy może ma z tym p r a w d z i w y m kwaśnym mlekiem niewiele wspólnego? /
Świetnie będzie też grała jako dodatek do smażonej ryby. Albo do mięs z grilla.
Bardzo polecam!
Sałatka z młodych ziemniaków, z czerwoną cebulą i pietruszką. /źródło przepisu – ChilliBite/
ok 700g młodych ziemniaków 2 cytryny 1 łyżeczka pikantnej musztardy np. Sarepskiej 2 łyżeczki francuskiej musztardy – z całymi ziarnami gorczycy 70ml oliwy z oliwek ½ łyżeczki ostrej chilli w proszku 1 czerwona cebula, pokrojona w b a r d z o drobną kostkę gałązka rozmarynu pęczek natki pietruszki sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Posiekaną drobniutko cebulę zalewamy sokiem z jednej cytryny, odstawiamy pod przykryciem na 30min – cebulka się zamarynuje i nabierze pięknego, różowego koloru.
Ziemniaki szorujemy, te mniejsze przekrajamy na pół, większe na ćwiartki (starłam się wybierać na targu mniejsze). Gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy.
Druga cytrynę wyparzamy, ścieramy z niej skórkę, wyciskamy sok. W miseczce robimy dressing – mieszamy skórkę i sok z cytryny z obiema musztardami i oliwą z oliwek, polewamy nim ziemniaki. Dodajemy zamarynowaną cebulkę, posiekaną z grubsza natkę pietruszki, drobno posiekane igiełki rozmarynu, doprawiamy chilli, solą i świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!