Ciasteczka "Samo zdrowie"
Bez tłuszczu, bez cukru, z suszonymi owocami, ziarnami, orzechami i płatkami owisanymi.
Podbiły serca naszej rodzinki i na stałe wejdą do naszego "ciasteczkowego" menu i raczej długo żaden tego typu wypiek z podium ich nie zrzuci:)
Ich zaletą jest możliwość modyfikacji, zatem każdorazowo wypiek możemy dostosować do zawartosci naszej spiżarki :)
Przepis znaleziony na blogu Antenki Smaaczny kąsek
Składniki:
- 100 g mielonych orzechów / migdałów
- 100 g posiekanych orzechów / płatków migdałowych
- 100 g owoców suszonych - polecamy mieszankę 40 g suszonej żurawiny, 40 g suszonych śliwek, ok. 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 g mielonych (blenderem) płatków owsianych
- 100 g ziaren w tym słonecznik, sezam (jest rewelacyjny w tych ciastkach),
- 2 białka
- 4 łyżki syropu z agawy / miodu
Żurawinę i śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy wymieszać z mielonymi płatkami owsianymi, dodać owoce. Białka jajek wymieszać ok. 1 min. dodać do masy orzechowo - owocowej, dodać syrop z agawy. Wymieszać składniki.
Formować kulki (ciasto b. nieco lepkie) a następnie na blasze ( wyłożonej papierem do pieczenia) rozgniatać na okręgi lub tez nakładać łyżką bezpośrednio na blachę.
(Piekąc z podwójnej porcji, można ciasto wyłożyć na blaszkę i tak zapiekać, a po upieczeniu pokroić na dowolne kształty).
Piec w pikarniku nagrzanym do ok. 180 st ok. 20 min. - do lekkiego lub mocniejszego zbrązowanienia, pamiętając jednak o tym, że mocno ciemne będą się szybciej wysuszać.
Czas przygotowania : ok. 40 min.
Ilość : 21 szt.
Podbiły serca naszej rodzinki i na stałe wejdą do naszego "ciasteczkowego" menu i raczej długo żaden tego typu wypiek z podium ich nie zrzuci:)
Ich zaletą jest możliwość modyfikacji, zatem każdorazowo wypiek możemy dostosować do zawartosci naszej spiżarki :)
Przepis znaleziony na blogu Antenki Smaaczny kąsek
Składniki:
- 100 g mielonych orzechów / migdałów
- 100 g posiekanych orzechów / płatków migdałowych
- 100 g owoców suszonych - polecamy mieszankę 40 g suszonej żurawiny, 40 g suszonych śliwek, ok. 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 100 g mielonych (blenderem) płatków owsianych
- 100 g ziaren w tym słonecznik, sezam (jest rewelacyjny w tych ciastkach),
- 2 białka
- 4 łyżki syropu z agawy / miodu
Żurawinę i śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy wymieszać z mielonymi płatkami owsianymi, dodać owoce. Białka jajek wymieszać ok. 1 min. dodać do masy orzechowo - owocowej, dodać syrop z agawy. Wymieszać składniki.
Formować kulki (ciasto b. nieco lepkie) a następnie na blasze ( wyłożonej papierem do pieczenia) rozgniatać na okręgi lub tez nakładać łyżką bezpośrednio na blachę.
(Piekąc z podwójnej porcji, można ciasto wyłożyć na blaszkę i tak zapiekać, a po upieczeniu pokroić na dowolne kształty).
Piec w pikarniku nagrzanym do ok. 180 st ok. 20 min. - do lekkiego lub mocniejszego zbrązowanienia, pamiętając jednak o tym, że mocno ciemne będą się szybciej wysuszać.
Czas przygotowania : ok. 40 min.
Ilość : 21 szt.