Drożdżówki z serem i kruszonką
- SKŁADNIKI :
- * mąka pszenna - 500 g
- * drożdże świeże - 30 g
- * mleko - 250 ml
- * olej - 75 ml
- * sól - 1 szczypta
- * cukier wanilinowy - 1 op
- * jajko - 1 szt
- NADZIENIE :
- * ser biały - 300 g
- * żółtko - 1 szt
- * cukier puder - do smaku
- KRUSZONKA :
- * mąka - 100 g
- * cukier 50 g
- * masło - 80 g
Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego!
Uwielbiam smak ciasta drożdżowego!
Nie mam co prawda do niego cierpliwości , więc niestety ZA RZADKO gości w mojej kuchni , ale jeśli już , to staram się z niego stworzyć wypieki , które zachwycą podniebienia domowników i przyjaciół.
Tak było i tym razem!
Takie drożdżówki wypełnione po brzegi słodkim białym serem są świetnym pomysłem na drugie śniadanie do pracy i szkoły!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
NADZIENIE :
Ser biały utrzeć z żółtkiem i cukrem pudrem.
KRUSZONKA :
Wszystkie składniki rozcieramy w palcach tworząc kruszonkę.
CAŁOŚĆ :
Drożdże kruszymy , mieszamy z łyżeczką cukru , łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka – odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Wszystkie składniki mieszamy z rozczynem i dokładnie wyrabiamy gładkie , zwarte ciasto.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Wyciągamy na podsypany mąką blat i zagniatamy.
Dzielimy na 12-13 kawałków.
Każdy rozwałkowujemy.
Na środek nakładamy porcję sera , zamykamy przez pół.
Zwijamy „ślimaka” , układamy na lekko natłuszczonej blasze i ostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Smarujemy roztrzepanym białkiem , posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego na 220C piekarnika na ok. 15-20 minut.
Smacznego!