Nie ulepiłam królika-bałwana w te święta, chociaż kusiło mnie aby to zrobić nie jeden raz. Za to upiekłam króliki (...). U mnie króliki wystąpiły w odsłonie kakaowej.
Jeżeli jesteście na diecie - nie polecam Wam robienia tych muffinek. Niebezpiecznie uzależniają i zostają zjedzone w całości jeszcze tego samego dnia! :) (...) Biała i ciemna czekolada świetnie się uzupełniają, a kwaskowate wiśnie wieńczą całość.
Shortbread to tradycyjny szkocki deser zbliżony fakturą do kruchych ciastek, składający się z masła, cukru i mąki. Zazwyczaj jest to maka pszenna z dodatkiem mąki kukurydzianej lub ryżowej. Ponieważ ostatnio dużo było na blogu słodkich wypieków, przygotowałam go w wersji wytrawnej z dodatkiem suszonego rozmarynu i startego parmezanu, a wierzch posypałam pestkami słonecznika.
Miłośniczką chałwy jestem od urodzenia. Nie potrafię przejść obok niej obojętnie. Ostatnio w sklepie wpadła mi w ręce i już jej nie wypuściłam. Powędrowała prosto do koszyka;)
Jeśli chodzi o ciastka moimi ulubionymi zdecydowanie są wszystkie te z dużą ilością orzechów i innych bakalii. Chrupiące , kruche … delikatne! Dziś ma dla Was właśnie jedne z tych ulubionych … Owsiane .. z orzechami .. żurawiną … słonecznikiem , sezamem i płatkami migdałów.
Nie spodziewałam się aż tak smakowitego efektu. Ciasteczka są piaskowe, rozsypują się w buzi, ale nie kruszą w dłoniach. Cudownie maślano-waniliowe, z chrupiącymi pistacjami i słodko-kwaśną żurawiną. Wyglądają uroczo i są przepyszne.
Najlepsze będą z dodatkami takimi jak czekolada, albo suszona żurawina. Ten przepis nie będzie przypisany do konkretnego filmu, bo Mikołajów w świątecznych filmach nie brakuje i zakładam, że każdy z nich robi sobie przerwę na ciasteczko ;)
Niezwykle kruche, niesamowicie delikatne, mecha chrupiące i rozpływające się w ustach …
Wiem wiem cieknie ślinka już na samą myśl – i o to właśnie mi chodziło!
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne ciasteczka budyniowe!
Idealne zarówno dla dzieci jak i dorosłych …
Pichcąc je dodałam czerwonego pieprzu, chili i rozmarynu, ale jeśli chcemy mieć prawie digestive, dosypmy zamiast przypraw łyżkę cukru - właśnie z cukrem zrobiłam w domu. Wspaniałe, gorąco polecam.