Bułeczki z kropelkami czekolady.

Robi się coraz cieplej. Po deszczowej majówce przyszły bardziej słoneczne dni niż mogłabym się w maju spodziewać. I dobrze… Częściej siedzimy na młodej trawce niż w domu, na krócej włączamy piekarnik…

Na krócej nie znaczy jednak, że nie włączamy go wcale. Po powrocie z wydłużonego spaceru wszystkim zawsze dopisują apetyty, a przecież nie ma chyba nic lepszego niż domowe wypieki. Nie przejmuję się więc późną porą, ani upływającym czasem i zdecydowanym ruchem ręki wsypuję do miski z właśnie zagniecionym ciastem kropelki czekoladowe, które zostały mi po pieczeniu ostatnich muffinek. Zajęło mi to zaledwie kilka chwil, jeszcze moment i pachnące bułeczki staną na stole. Później zostaną już tylko okruszki i pewnie plamy po czekoladzie.

Nie martwię się, proszek do prania jeszcze mam…

Zdjęcie - Bułeczki z kropelkami czekolady. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moja miłość do wypieków drożdżowych przegrała tym razem z  piękną pogodą i jednocześnie ogromną ochotą na upieczenie czegoś smacznego w krótkim czasie. Myślę, że osiągnęłam zamierzony efekt. Dzisiejsze bułeczki łączą w sobie cechy słodkiego pieczywa i pysznych, domowych ciasteczek. Są kruche z zewnątrz, miękkie w środku, najeżone pyszną aromatyczną i kremową czekoladą. Wyśmienicie smakują z bitą śmietaną w porze podwieczorku. Najlepsze są świeże, lekko ciepłe, gdy czekoladą jest wciąż półpłynna.

Składniki:

(ok 6-8 bułeczek)

  • 230g mąki pszennej tortowej
  • 100g masła
  • 1 łyżka cukru aromatyzowanego wanilią
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 150ml mleka
  • 50g kropelek czekoladowych

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. Dodać miękkie masło i rozetrzeć w mące, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki.
  • Dodać cukier i mleko. Zagnieść dość miękkie ciasto. Dodać czekoladę i połączyć. Ciasto powinno być dość miękkie, ale na tyle by można je swobodnie rozwałkować.
  • Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 2,5-3cm. Podzielić nożem na 6-8 kawałków.
  • Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 15-20 minut w temperaturze 200°C na jasnozłoty kolor.
  • Przestudzić na kratce i podawać z bitą śmietaną.

Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
1

Cukinia faszerowana mięsem mie…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Dynia Hasselback
1

Dynia Hasselback

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Baba ganoush – pasta z pieczonego bakłażana
2

Baba ganoush – pasta z pieczon…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Imbirowe z pomarańczową marmoladą
1

Imbirowe z pomarańczową marmol…

montka montka
cukierenka

Czekoladowe muffiny przepis na 12 sztuk

Czekoladowe muffiny przepis na…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Cukiniowa tarta
1

Cukiniowa tarta "z kratką" na…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Przepisy z tych kategorii

Muffiny bananowo-migdałowe ze stevią
1

Muffiny bananowo-migdałowe ze…

montka montka
cukierenka

Tartaletki serowo-brzoskwiniowe
1

Tartaletki serowo-brzoskwiniow…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Muffinki marmurkowe na oleju
1

Muffinki marmurkowe na oleju

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Owsiane babeczki ze śliwkami
2

Owsiane babeczki ze śliwkami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kruche ciasteczka z migdałami
2

Kruche ciasteczka z migdałami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasteczka cytrynowe z mascarpone
5

Ciasteczka cytrynowe z mascarp…

Beti Beti
kruche babeczki