idealne a'la digestive
Przepis poznany na warsztatach w CookUp, tak jak ten na zupę-krem z batatów, i schowany głęboko w sercu ze względu na wybitny smak. Pichcąc je dodałam czerwonego pieprzu, chili
i rozmarynu, ale jeśli chcemy mieć prawie digestive, dosypmy zamiast przypraw łyżkę
cukru - właśnie z cukrem zrobiłam w domu. Wspaniałe, gorąco polecam.
Należy mieć:
310 g pełnoziarnistej mąki pszennej (użyłam orkiszowej)
110 g masła (alergicy biorą bezmleczną margarynę)
łyżeczkę soli 30 g cukru ok. 120 ml zimnej wody
po odrobinie (do smaku): czerwony pieprz, chili, rozmaryn lub łyżka cukru
Wszystkie składniki wyrobić w malakserze lub ręcznie, dodając tyle wody, by ciasto się skleiło. Ciasto rozwałkować dość cienko i pokroić w kwadraciki lub wycinać dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec ok. 10-15 minut, w zależności od wielkości, aż się dobrze zrumienią.