Mega szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Wystarczy kilka składników, 5 minut czasu wolnego i szczypta chęci. Jednocześnie dość efektowne, więc nic tylko piec :)
Muszę przyznać, że nie jestem dobra w robieniu prezentów. Nigdy nie jestem pewna czy dobrze wybrałam, dlatego to zadanie pozostawiam innym, a sama wolę przygotować coś słodkiego dla solenizanta lub jubilata. Łączenie ulubionych smaków jest dla mnie jakoś dużo łatwiejsze. Ten tort przygotowałam jeszcze w grudniu na imieniny mojej Teściowej. Wiedziałam, że będzie to coś makowego lub orzechowego, bo to jej ulubione smaki.
Ciacho zawiera dwie połączone warstwy, jedną - budyniową i drugą śmietanową... umieszczone pomiędzy delikatnymi płatami ciasta francuskiego, dokładnie tak jak pamiętam z dzieciństwa.
Odkąd doczytałam w składzie gotowej przyprawy piernikowej, że występuje tam mąka (!), bawię się w przygotowanie tej mieszanki sama. Można ją wykorzystać nie tylko do pierników, również we wszelkiego rodzaju grzańcach sprawdzi się znakomicie.
Przyprawa piernikowa - nieodzowna w świątecznej kuchni. Można kupić ją w każdym sklepie, albo samodzielnie przygotować w domu, bardzo aromatyczną, po prostu najlepszą. Od lat nie kupuję przyprawy piernikowej. Przygotowanie jej w domu jest bardzo proste. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników i w parę minut aromatyczna przyprawa gotowa.
Dlaczego lukier królewski, a nie zwykły na bazie cukru pudru i wody? Otóż ten królewski wykorzystujący ubite białka jest trwalszy, szybciej zastyga, nie kruszy się, można za jego pomocą wykonać nawet bardzo precyzyjne dekoracje. Lukier królewski ładnie łączy się z barwnikami, w proszku, żelu czy płynie, i długo zachowuje świeżość.