Cynamonowy biszkopt z jabłkami
Mega szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Wystarczy kilka składników, 5 minut czasu wolnego i szczypta chęci. Jednocześnie dość efektowne, więc nic tylko piec :)
Składniki przepis z bloga Asia's White Kitchen, z moimi małymi mianami uwaga - szklanka wyjątkowo 200 ml!!!
- 3 jajka
- niepełna szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczki cynamonu (ja dałam 2 płaskie, ale nie każdy lubi cynamon w dużych ilościach)
- szczypta soli
- 2 duże jabłka
- cukier puder do obsypania
Przygotowanie składników Jabłka obrać ze skórki, pokroić w ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, a następnie każdą ćwiartkę pokroić w plastry. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Suche składniki przesiać i wymieszać ze sobą. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
Przygotowanie ciasta Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Następnie, ciągle ubijając, ale na małych obrotach, dodawać po jednym żółtku. Do masy przesiać suche składniki i wmieszać je za pomocą łyżki do powstania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto przelać do formy i poukładać w nim jabłka.
Pieczenie Piec do suchego patyczka. W przepisie podano 40 minut, ale u mnie ciasto upiekło się po ok. 25 minutach, więc warto kontrolować sytuację już po 20 minutach. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić w formie.