Przyprawa korzenna do pierniczków i grzańców

Przyprawa korzenna do pierniczków i grzańców

pora zacząć serię świątecznych przepisów!
odkąd doczytałam w składzie gotowej przyprawy piernikowej, że występuje tam mąka (!), bawię się w przygotowanie tej mieszanki sama. można ją wykorzystać nie tylko do pierników, również we wszelkiego rodzaju grzańcach sprawdzi się znakomicie.
jeśli nie macie moździerzy lub dobrych młynków, własną mieszankę można zrobić z gotowych zmielonych przypraw, tyle że to znowu kwestia zaufania w jakość zakupionego towaru...

Zdjęcie - przyprawa korzenna do pierniczków i grzańców - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

przyprawa korzenna

  • 60 g kory cynamonu,
  • 20 g suszonego imbiru,
  • 15 g goździków,
  • 15 g kardamonu (wyłuskanego),
  • 10 g gałki muszkatołowej,
  • 10 g ziela angielskiego,
  • 3 g czarnego pieprzu,
  • 3 g anyżu (wyłuskanego)

Gałkę muszkatołową zetrzyj na tarce, pozostałe drobne przyprawy zmiel lub utłucz w moździerzu. Wymieszaj. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, w ciemnym miejscu.
Na 1 kg mąki należy dawać około 3-4 łyżek przyprawy, ale tę ilość można zmieniać według upodobań.

Ilość wszystkich składników można zmieniać, uwzględniając swój smak.

Kategorie przepisów