Makowiec z kaszy jaglanej (ciasto bezglutenowe)
 
            
 
  
 
 Ciasto z kaszy jaglanej z masą makową. Smakuje jak makowiec. Jest bezglutenowe, bez cukru. 
 
  
 
 
 szklanka suchej kaszy jaglanej 
szczypta soli 
olejek migdałowy kilka kropel 
500 ml mleka krowiego lub mleka roślinnego najlepiej migdałowego 
6-8 łyżek miodu akacjowego 
4 - 5 łyżek domowej masy makowej 
50 ml oleju rzepakowego 
jajo 
30 ml rumu 
otarta skórka z połówki pomarańczy 
garść rodzynek 
łyżeczka proszku do pieczenia 
pół łyżeczki cynamonu 
 70 gram czekolady gorzkiej 
50 gram masa lub oleju kokosowego stałego 
 podprażone orzechy włoskie 
 Kaszę ugotuj w mleku ze szczypta soli i miodem. Wyłóż do miski, zblenduj i wystudź. Następnie dodaj olej, olejek migdałowy, jajo, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczy, run i olej. Całość wymieszaj dobrze łyżką. Na koniec dodaj masę makową i wymieszaj. Tortownicę (24 cm) wysmaruj masłem lub olejem, wlej masę do formy i piecz ok 50- 60 minut w 180 stopniach. 
 
  
 
 Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej dodaj olej kokosowy lub masło. wymieszaj. Polej wierzch ciasta. Połóż uprażone orzechy włoskie.
 
            