To połączenie smaków pomarańczy i migdałów oraz delikatnego , kruchego ciasta , polanego na wierzchu lukrem , również pomarańczowym. Taki zestaw bardzo mi odpowiada , czy komuś jeszcze…? ;-)
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na grubość 0,5 cm, posmarować masą orzechową. Zrolować i odstawić na pół godziny. Posmarować jajkiem na wierzchu i piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 45 minut.
Bardzo proste i szybkie ciasto, wyjdzie nawet początkującym.Jest wilgotne i ma mocno cynamonowy zapach. Pycha! Świetnie pasuje do bitej śmietany lub lodów waniliowych, niestety z braku tychże jedliśmy je z malinami i też było dobre.
Ten przepis jest sprawdzony, zawsze się udaje, a drożdżówka jest pięknie wyrośnięta, pachnąca wanilią i ma przepyszną kruszonkę.
Poniżej podam przepis na kruszonkę migdałową oraz na klasyczną na mące pszennej. A możesz również wymieszać trochę migdałów oraz mąki.
Dziś przepis na pyszny, naprawdę pyszny sernik z brzoskwiniami. Przepis znalazłam tutaj (klik), ciasto wyszło idealne, z pysznym kruchym ciastem i bezą. Jest wysokie i bardzo smaczne, a duża ilość brzoskwiń dodaje mu jeszcze smaczku :-)
Święta coraz bliżej, a ja lubię trochę wcześniej pomyśleć co na nie zrobię. Makowiec japoński upiekłam z mielonymi migdałami i z kaszą manną owsianą pełnoziarnistą. Jest pyszny, jabłka nadają mu wilgoci.
Masło, wodę, espresso i połamaną na kawałki czekoladę umieszczamy w rondelku - podgrzewany aż składniki połączą się w gęsty sos. Odstawiamy do wystudzenia. Ponieważ na wierzchu tworzył się ciemny kożuch mieszałam zawartość dość często...
Kruche ciasto z makiem i jabłkami zawsze się sprawdza, czy to Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Moja wersja wzbogacona kruszonką. Ciasto, po które sięgają młodzi i starsi, tradycjonaliści i poszukiwacze dobrego smaku.