Ciasto Iriny

Ciasto Iriny
Zdjęcie - Ciasto Iriny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Porcja na 2 strucle:

0,5 kg mąki
1 jajko
25 g drożdży
szczypta soli
1/2 kubka mleka
150 g masła lub margaryny – rozpuścić
ew. cukier waniliowy

Wymieszać wszystkie składniki, mleko dodawać po trochu. Ciasto powinno być półtwarde.

Nadzienie:
250 g orzechów włoskich
250 g cukru
ok. 1/2 kubka gorącego mleka (może być mniej)

Cukier rozpuścić w mleku, wymieszać z orzechami.

Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na grubość 0,5 cm, posmarować masą orzechową. Zrolować i odstawić na pół godziny. Posmarować jajkiem na wierzchu i piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 45 minut.

Przygotowanie nie zajmuje dłużej niż 15 minut.

Ciasto najlepiej upiec w formie keksówce, inaczej 'trochę' się rozpływa (co zresztą widać na zdjeciu).

Kategorie przepisów