Ciasto drożdżowe z owocami i migdałową kruszonką
To jest już któryś z kolei przepis, który przetestowałam na ciasto drożdżowe. Tak naprawdę większość przepisów jest prawie taka sama, i różnią się one praktycznie tylko niuansami.
Ten przepis jest sprawdzony, zawsze się udaje, a drożdżówka jest pięknie wyrośnięta, pachnąca wanilią i ma przepyszną kruszonkę.
Poniżej podam przepis na kruszonkę migdałową oraz na klasyczną na mące pszennej. A możesz również wymieszać trochę migdałów oraz mąki.
Moim ostatnim drożdżowym wypiekiem były drożdżówki spiralki, również bardzo polecam, bo możesz formować przeróżne kształty, a i są fajnym pomysłem jako pieczywo do kanapek.
Użyta forma: okrągła o średnicy 23 cm
Składniki:
ciasto:
3 łyżeczki drożdży suszonych (lub 40 g drożdży świeżych)
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1 szklanka mleka
500 g mąki pszennej
80 g masła
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
mąka do podsypywania
owoce, u mnie są to jagody oraz jeżyny, ale możesz użyć malin, truskawek, śliwek, porzeczek
Migdałowa kruszonka:
60 g mielonych migdałów/ mąki pszennej
30 g cukru
30 g miękkiego masła/oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
- Mąkę mieszamy z drożdżami suchymi (ze świeżymi należy najpierw zrobić rozczyn, czyli w miseczce mieszamy pokruszone drożdże świeże, 1 łyżkę cukru, kilka łyżek ciepłego mleka i 1 łyżka mąki, i odstawiamy na kilka minut, aby rozczyn ruszył).
- Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia.
- Jajka ucieramy z cukrem na gładki i jasny krem.
- Dodajemy mąkę wymieszaną z drożdżami (lub gotowy rozczyn), ciepłe mleko, wanilię i delikatnie mieszamy łyżką/ łopatką lub mikserem ze specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego na najmniejszych obrotach.
- Wlewamy wystudzone masło i dalej wyrabiamy, aż całkowicie się wchłonie.
- Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, mniej więcej na 1h.
- KRUSZONKA- Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i palcami wyrabiamy, aż powstanie kruszonka (1 minuta)
- Przygotowujemy okrągła blaszkę spryskaną olejem lub wysmarowaną masłem.
- Wyrośnięte ciasto uderzamy dłonią i podsypując delikatnie mąką przekładamy je na przygotowaną blaszkę.
- Układamy owoce i dekorujemy kruszonką.
- Ponownie odstawimy w ciepłe miejsce na jakieś 25 minut.
- Nastawiamy piekarnik na 170 C i pieczemy na złoty kolor, około 50 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
- Studzimy drożdżówkę w uchylonym piekarniku.
- Jeśli chcemy, aby nasza drożdżówka zachowała świeżość, po ostygnięciu należy ją przechowywać w szczelnym woreczku.