Makowiec japoński bez mąki z mielonymi migdałami
Święta coraz bliżej, a ja lubię trochę wcześniej pomyśleć co na nie zrobię. Makowiec japoński upiekłam z mielonymi migdałami i z kaszą manną owsianą pełnoziarnistą. Jest pyszny, jabłka nadają mu wilgoci.
Forma: 30x30 kwadratowa.
Składniki:
mak niebieski 200 g
jabłka 2 szt.
mielone migdały 6 łyżek
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
aromat migdałowy 1 szt.
jaja 5 szt.
masło 120 g
ksylitol/cukier 3/4 szklanki
rodzynki 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kasza manna owsiana 4 łyżki
cukier puder do oprószenia ciasta i prażone płatki migdałowe
Można użyć 10 łyżek mielonych migdałów zamiast owsianej kaszy manny
Przygotowanie:
Mak wypłukać, zalać wrzątkiem gotować pół godziny. Odcedzić. Zmielić trzykrotnie. Obrać jabłka i zetrzeć na dużych oczkach. Masło rozpuścić i przestudzić. Jaja wbić do miski i ubić z ksylitolem/cukrem na puszystą masę, dodać zmielony mak, skórkę z pomarańczy, rodzynki, aromat migdałowy, kaszę mannę owsianą ( jeśli nie chcesz jej dodawać dodaj 10 łyżek mielonych migdałów zamiast 6 łyżek), mielone migdały i proszek do pieczenia. Zmiksować. Na koniec dodać starte na dużych oczkach jabłka i dobrze wymieszać łyżką. Masę przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec 1 175 stopniach przez 50 minut.
Wystudzić a następnie oprószyć cukrem pudrem z ksylitolu i prażonymi płatkami migdałów.