Zapraszam na pyszne, aromatyczne, bo przygotowane z podprażonych migdałów ciasteczka. Trochę zabawy z przgotowywaniem, ale radość z jedzenia zapewniona, bo rozpływają się po prostu w ustach.
Torcik wbrew pozorom nie jest trudny, jeżeli wszystko odpowiednio zaplanujemy. Ja ciasto piekę dzień wcześniej, na następny dzień już tylko masa z mascarpone, której przygotowanie to sama przyjemność. Tort jest przepyszny, bardzo aromatyczny. Gorąco polecam nie tylko na święta :-)
Ciasto idealne na spotkania towarzyskie, pieczone na dużej blaszce, bardzo sycące. Zamiast tradycyjnych kruchych placków, upiekłam placki korzenne na miodzie z dodatkiem mąki orkiszowej. Masę serową robi się bardzo szybko, podgrzewając ser z dodatkami. Ciasto jest najlepsze następnego dnia, kiedy twarde placki namiękną.
Pamiętacie to kultowe ciasto lat 80-tych? Moja mama na większość rodzinnych imprez przygotowywała je. To, które ja Wam proponuję troszeczkę zmodyfikowałam i zamiast masła do masy dodałam serka mascarpone. Myślę, że zmiana wyszła na plus:-)
Witajcie w nowym roku, wydostawszy się ze świątecznych zawirowań chciałabym Was powitać hucznie, kolorowo i słodko, jeśli pozwolicie wykorzystam do tego tort czekoladowy o lekkim zabarwieniu prywatnym jako, że to tort urodzinowy mojej trzyletniej czekoladoholiczki.
Ciacho zawiera dwie połączone warstwy, jedną - budyniową i drugą śmietanową... umieszczone pomiędzy delikatnymi płatami ciasta francuskiego, dokładnie tak jak pamiętam z dzieciństwa.
Wyszły bardzo smaczne: miękkie, delikatne i puszyste. Same w sobie nie są one mocno słodkie.(...) Mąż bardzo je zachwalał i mocno się nimi zajadał :) Przygotowuje się je dosłownie w kilka chwil, co jest niewątpliwie kolejnym dużym plusem :)