Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Zdjęcie - Szarlotka sypana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szarlotka sypana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szarlotka sypana

Temu kto wymyślił szarlotkę sypaną dałabym Nobla. Albo Oskara. Albo jeszcze inną nagrodę. Jakaś na pewno się należy, bo ten przepis jest niewiarygodny. Bez zagniatania, bez ucierania, bez ubijania, bez miksera, a przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut. I to bez bałaganu w kuchni. A szarlotka jest tak dobra, że moja własna Matka nie chce ze mną rozmawiać ;) Mama: - Cześć. Co robisz? Ja: - Kończę szarlotkę sypaną. M:- Taką jak ja kiedyś robiłam? J:- Taką samą. M:- Wiesz, co... Też sobie zrobię. Zadzwonię później.

Składniki na tortownicę 24 cm:

1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
½ - ¾ szklanki cukru
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
1½ kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu (można pominąć, ale polecam)
150 g masła

Masło przełożyć z lodówki do zamrażarki. Mąkę wymieszać z kaszą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z cynamonem. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Na spód równomiernie wysypać ⅓ suchej mieszanki, na niej rozłożyć połowę jabłek. Następnie znowu rozsypać ⅓ mieszanki suchych składników, przykryć pozostałymi jabłkami, a na jabłkach rozsypać ostatnią część suchych składników. Masło wyjąć z zamrażarki. Zetrzeć na wierzch ciasta na tarce o dużych oczkach. Podczas pieczenia masło się stopi i połączy wszystkie warstwy. Piec w 180°C przez ok. 1 godzinę. Szarlotka powinna się z góry ładnie przyrumienić.

Smacznego! Zdjęcie - Szarlotka sypana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów