Tort makowy
Bardzo chciałam jeszcze przed świętami zdążyć z wpisem na tort makowy. Dzisiaj ostatni przedświąteczny wpis, jutro już tylko życzenia. Torcik wbrew pozorom nie jest trudny, jeżeli wszystko odpowiednio zaplanujemy. Ja ciasto piekę dzień wcześniej, na następny dzień już tylko masa z mascarpone, której przygotowanie to sama przyjemność. Tort jest przepyszny, bardzo aromatyczny. Gorąco polecam nie tylko na święta :-)
Składniki na ciasto
- 300 g niebieskiego maku
- 1/2 l. mleka
- 200 g cukru
- 8 jaj ( osobno żółtka, osobno białka )
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka bułki tartej
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu arakowego
- 500 g mascarpone ( serek powinien być mocno schłodzony )
- 300 ml. schłodzonej śmietanki kremówki
- 4 pełne łyżki cukru pudru