Dobry biszkopt to podstawa porządnego tortu, więc warto poświęcić mu osobny wpis . Ten wychodzi zawsze idealnie, pięknie wyrasta, nie opada - same zalety !
Dzisiaj piekłam ciasto z malinami (...) Zapobiegawczo dałam mniej owoców, wyszło bardzo lekkie, niemal biszkoptowe, idealne ciasto z owocami na letnie popołudnie. Bardzo polecam :-)
To klasyk, którego przedstawiać chyba nie muszę . Już dawno zamierzałam upiec karpatkę i zawsze jakoś nie było okazji. W jednym z pism znalazłam przepis na to ciasto.
Ciasto z dodatkiem płatków owsianych, miodu i mleka. Płatki śmiało można zastąpić otrębami np. orkiszowymi. Od początku miałam dobre przeczucia, co do tego wypieku, mimo sporej ilości płatków ciasto jest bardzo smaczne. Dodatek borówek i porzeczek bardzo wzbogaca ciasto smakowo. Wypiek dla osób, które szukają zdrowych zamienników tradycyjnych ciast.