Szybkie ciasto z owocami

Szybkie ciasto z owocami
Za każdym razem, kiedy piekę ciasto z owocami, mam obawy, czy ciasto nie upadnie pod ciężarem owoców. Zwłaszcza ciasta jogurtowe, są pod tym względem bardzo chimeryczne. Za dużo soczystych owoców, najlepsze ciasto zamieni w zakalec. Dzisiaj piekłam ciasto z malinami z przepisu Doroty. Zapobiegawczo dałam mniej owoców, wyszło bardzo lekkie, niemal biszkoptowe, idealne ciasto z owocami na letnie popołudnie. Bardzo polecam :-)

Zdjęcie - Szybkie ciasto z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 4   duże jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1,5  szkl mąki pszennej
  • 1,5  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2  szkl oleju
  • kilka kropel ulubionego aromatu
  • 300 g dowolnych owoców ( u mnie maliny )
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W miseczce ubijam białka na sztywną pianę, stopniowo dodaję cukier (po jednej łyżce) i nadal ubijam do czasu, aż piana stanie się sztywna i lśniąca. Dodaję żółtka i nadal ubijam. Następnie, cały czas ubijając dodaję stopniowo olej, a na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu mąki, ciasto delikatnie mieszam tylko do połączenia składników. Tortownicę o śr. 23 cm. wykładam papierem do pieczenia. Na spód foremki daję ciasto, wyrównuję powierzchnię. Umyte i osuszone owoce wykładam na ciasto i delikatnie wciskam je do środka. Ciasto daję do lekko nagrzanego piekarnika, piekę ok. 50 min w temp. 170-180 stopni, do suchego patyczka. Gotowe ciasto studzę na kratce, można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków :-)

Zdjęcie - Szybkie ciasto z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szybkie ciasto z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów