. Jasna i ciemna masa serowa wzajemnie się przeplata , a polewa czekoladowa na górze jest dopełnieniem całości. Smakuje wręcz obłędnie … i nie tylko wielbiciele serników będą zachwyceni!
Szarlotka jest tak krucha że aż sypka, a do tego zachwyca grubą warstwą jabłek. Najważniejsze w tej szarlotce jest użycie odpowiedniej odmiany jabłek!!! Muszą być to odmiany szarlotkowe jak : w UK: Cox, Russet, Golden Delicious a w Polsce szara reneta czy koksa. Jabłka muszą być z tych szarlotkowych -twardych odmian, żeby w czasie pieczenia nie rozpadły się, ale zachowały ładny kształt.
Styropian, to taka lżejsza, delikatniejsza alternatywa, dla klasycznego sernika. Kruche chrupiące, ciasto, przełożone warstwą, rozpływającej się w ustach śmietankowej masy, z dodatkiem kokosu.
Kolejny przepis na pasztet, tym razem z suszonymi śliwkami. Wykorzystałam do niego trzy rodzaje mięsa: wieprzowe, wołowe i z indyka. Zrezygnowałam z dodatku boczku, wykorzystałam za to tłuszcz, który zastygł na powierzchni wywaru, w którym gotowało się mięso
Uwielbiam zapach ciasta drożdżowego!
Uwielbiam smak ciasta drożdżowego!
Nie mam co prawda do niego cierpliwości, więc niestety ZA RZADKO gości w mojej kuchni, ale jeśli już, to staram się z niego stworzyć wypieki, które zachwycą podniebienia domowników i przyjaciół.
Spełniło się moje marzenie…. wyszły mi pączki absolutnie idealne! Puszyste i delikatne…. tak lekkie, że z łatwością dało się je obracać w czasie smażenia patyczkiem do szaszłyków i nadziewałam pączki na patyczek, żeby je wyjąć z tłuszczu. Po ściśnięciu między palcami pączki wracały do swojego kształtu! Nawet nie powiem jak szybko zniknęły, bo mi wstyd…;)!
Jak w tytule, bardzo kruche faworki. Ciasto przypominało po trosze francuskie - rozwarstwiało się. Było jednocześnie chrupiące, ale i delikatne w smaku, lekko maślane. Cudowne! Faworki są dodatkowo pełne bąbelków, nierzadko jeden wyrastał z drugiego. Pojawiały się nawet pośrodku faworków, w miejscu zwinięcia.