Pasztet z suszonymi śliwkami
„Kolejny przepis na pasztet, tym razem z suszonymi śliwkami. Wykorzystałam do niego trzy rodzaje mięsa: wieprzowe, wołowe i z indyka. Zrezygnowałam z dodatku boczku, wykorzystałam za to tłuszcz, który zastygł na powierzchni wywaru, w którym gotowało się mięso. Dodałam też 4 surowe białka , dzięki czemu pasztet jest ścisły i nie za tłusty. Delikatny i lekko słodki. Świetnym dodatkiem do niego jest konfitura z borówek.”
Pasztet z suszonymi śliwkami
(przepis własny)
Składniki na foremkę o wym. 26x10cm
300g łopatki wieprzowej
300g piersi z indyka
150g wołowiny bez kości
150g wątróbki z indyka
4 białka jaj
100g suszonych śliwek
2 marchewki
0,5 selera
1 pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Łopatkę wieprzową, pierś z indyka i wołowinę pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka. Dodać pokrojone na kawałki marchewki, seler i pietruszkę oraz cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy. Zalać wodą tak aby przykrywała mięso 2cm warstwą. Wsypać 1 łyżeczkę soli i gotować na małym ogniu ok. godziny. Wystudzić mięso w wywarze, a następnie zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa razem z warzywami. Do zmielonego mięsa dodać białka jaj i cały tłuszcz, który zastygł na powierzchni wywaru. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dobrze wyrobić. Suszone śliwki pokroić w paseczki i dodać do masy pasztetowej. Całość dokładnie wymieszać.
Przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Ugnieść aby nie było wolnych przestrzeni. Przykryć kawałkiem folii aluminiowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na godzinę.
Gotowy pasztet wystudzić do temp. pokojowej w foremce. Przełożyć na półmisek i wstawić na całą noc do lodówki, aby się dobrze ścisnął.
Przepis dodaję do akcji :