W tym roku ten przepis już ani mnie, ani Wam się nie przyda, ale warto pamiętać o nim w roku przyszłym, kiedy na krzakach czarnego bzu pojawią się owoce.
Nie lubię tej pory roku, bo ciągle jest mi zimno. Niezastąpione są wówczas ciepły kocyk i domowa nalewka lub likier na rozgrzewkę. Toteż staram się latem zadbać o to by zimą ich nie zabrakło.
Kiedy JA mam jakieś pozostałości wódki lub widzę promocję na alkohol (...), robię likier mleczny, który moja mama zaczęła robić ładnych kilka-kilkanaście lat temu.
Brak pomysłu na świąteczny prezent? Tę nalewkę zdążycie jeszcze zrobić! Potrzebuje tylko jednego dnia na przegryzienie się (a da się obyć i bez tego); niestety nie mam pojęcia, jak długo zachowuje trwałość, bo u mnie znika w ciągu kilku dni (w najlepszym wypadku, w najgorszym - w jeden wieczór)
Saszetkę z herbatą zalej wrzątkiem, przykryj spodeczkiem i pozostaw do naciągnięcia. Następnie wyjmij torebkę a napar przelej do rondla. Dodaj sok jabłkowy, syrop klonowy i goździki. (...) jabłko pokrojone na plasterki. Zestaw z ognia. Wlej Metaxę, wymieszaj i rozlej do szklaneczek.
Do wykonania tego drinka polecam użyć wina musującego białego, półwytrawnego. Sam drink jest nieco mocniejszy w smaku niż jego tradycyjne wersje, więc warto uważać! Przyznam Wam szczerze, że mi bardzo się spodobała taka luksusowa wersja!
Równo o północy wznosiłam toast przepysznym koktajlem. Jest banalnie prosty, a smakuje… mmmm, niebiańsko słodki, owocowy i mimo niewielkiej ilości alkoholu potrafi nieźle zakręcić w głowie
Kahlua to meksykański likier o smaku kawowym. Kiedyś miałam okazję pić i smakował mi na tyle, żeby postarać się zrobić go w domu. Zwłaszcza, że ostatnio "chodzi" za mną wszystko o tym smaku.