Domowa kahlua
Kahlua to meksykański likier o smaku kawowym. Kiedyś miałam okazję pić i smakował mi na tyle, żeby postarać się zrobić go w domu. Zwłaszcza, że ostatnio "chodzi" za mną wszystko o tym smaku. Likier kawowy bardzo przydaje się w kuchni, warto mieć małą buteleczkę pod ręką np. do nasączania tortów.
Składniki:
- 4 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżka melassy
- 3 łyżki kawy instant
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 3/4 szklanki wódki
- 1/2 szklanki brandy (lub więcej wódki)
Wodę, melassę, kawę i cukier zagotować. Gotować na małym ogniu ok. 1 h, aż się zredukuje do 4 szklanek.Wystudzony syrop zmieszać z alkoholem. Przelać do butelki i trzymać w ciemnym miejscu.
Na zdrowie:)