Miodowa pigwówka - nie tylko od święta
Miodowa pigwówka -najsmaczniejsza na świecie i nie tylko dla tego, że robiona przez mojego tatusia :)
Miodowa pigwówka
składniki
50 dag pigwa,
30 dag cukru
1/2 szklanki miód naturalny,
3/4 litra wódka z spirytusu- rozmajony spirytus
Pigwę myjemy wyjmujemy gniazda, przecinamy na ósemki lub kroimy w gruba kostkę. Wkładamy do słoika zasypujemy cukrem. Dolewamy 3/4 litra wódki z spirytusu -czyli rozmajonego spirytusu, wódka kupna jest słabsza. Odstawiamy zamknięty słoik na ok 4 tygodnie .Po tym czasie odcedzamy napój od owoców. Dolewamy miód .Mieszamy dobrze i rozlewamy do butelek . Zostawiamy w butelkach jeszcze na ok 3-4 dni. Pigwówka jest gotowa do spożycia .