Twarogowe drożdżówki z owocami

Twarogowe drożdżówki z owocami

Zdjęcie - Twarogowe drożdżówki z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis na twarogowe drożdżówki z owocami! Jedna duża buła to tylko 275 kcal, z idealnie zbilansowanymi makroskładnikami: 13 g białka, 7 g tłuszczu i 54 g węglowodanów. Dzięki dodatkowi oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia nasze wypieki są nie tylko miękkie i wilgotne, ale wręcz rozpływają się w ustach. Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, bogaty w kwasy omega-3, dodatkowo wzbogaca smak i wartości odżywcze tych przepysznych bułeczek.

Lecimy z przepisem na 6 sztuk!

 

Składniki na twarogowe drożdżówki z owocami:

Zaczyn:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 ml mleka
  • 30 g mąki
  • 10 g cukru

Ciasto:

  • 120 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 80 g erytrytolu
  • 20 g oleju
  • 200 g mąki orkiszowej jasnej typ 620-730 lub pszennej typ 500

Nadzienie:

  • 150 g rabarbaru
  • 150 g truskawek
  • 150 g skyru waniliowego
  • 20 g proszku budyniowego (waniliowy lub śmietankowy)
  • 1 żółtko

Zdjęcie - Twarogowe drożdżówki z owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak upiec twarogowe drożdżówki z owocami?

Składniki na zaczyn drożdżowy mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Składniki na ciasto dokładnie mieszamy jak na filmie. Dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto na drożdżówki. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie kroimy owoce ok. 300 g (np. truskawki i rabarbar) i mieszamy opcjonalnie z erytrytolem. Mieszamy w osobnej miseczce 150 g skyru waniliowego, 20 g proszku budyniowego (waniliowy lub śmietankowy), 1 żółtko.

Wyrośnięte ciasto przekładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, jak na nagraniu – zwilżonymi dłońmi formujemy bułeczki, w środek dajemy masę ze skyru, na to pokrojone owoce.

Twarogowe drożdżówki z owocami pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku (z termoobiegiem) przez ok. 20-25 minut w 180 stopniach C.

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 2 godziny 
Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów