Twarogowe drożdżówki z owocami

Przepis na twarogowe drożdżówki z owocami! Jedna duża buła to tylko 275 kcal, z idealnie zbilansowanymi makroskładnikami: 13 g białka, 7 g tłuszczu i 54 g węglowodanów. Dzięki dodatkowi oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia nasze wypieki są nie tylko miękkie i wilgotne, ale wręcz rozpływają się w ustach. Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, bogaty w kwasy omega-3, dodatkowo wzbogaca smak i wartości odżywcze tych przepysznych bułeczek.
Lecimy z przepisem na 6 sztuk!
Składniki na twarogowe drożdżówki z owocami:
Zaczyn:
- 25 g świeżych drożdży
- 50 ml mleka
- 30 g mąki
- 10 g cukru
Ciasto:
- 120 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 80 g erytrytolu
- 20 g oleju
- 200 g mąki orkiszowej jasnej typ 620-730 lub pszennej typ 500
Nadzienie:
- 150 g rabarbaru
- 150 g truskawek
- 150 g skyru waniliowego
- 20 g proszku budyniowego (waniliowy lub śmietankowy)
- 1 żółtko
Jak upiec twarogowe drożdżówki z owocami?
Składniki na zaczyn drożdżowy mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Składniki na ciasto dokładnie mieszamy jak na filmie. Dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto na drożdżówki. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie kroimy owoce ok. 300 g (np. truskawki i rabarbar) i mieszamy opcjonalnie z erytrytolem. Mieszamy w osobnej miseczce 150 g skyru waniliowego, 20 g proszku budyniowego (waniliowy lub śmietankowy), 1 żółtko.
Wyrośnięte ciasto przekładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, jak na nagraniu – zwilżonymi dłońmi formujemy bułeczki, w środek dajemy masę ze skyru, na to pokrojone owoce.
Twarogowe drożdżówki z owocami pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku (z termoobiegiem) przez ok. 20-25 minut w 180 stopniach C.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 2 godziny
Stopień trudności: średnio trudne