Pad Thai by chef Pong Aroonsang

Kolejny przepis przygotowany na warsztatach House of Asia. Chef Pong Aroonsang przygotował podstawą wersję Pad Thai. Tak jak w każdym tajskim przepisie najpierw przygotowujemy wszystkie składniki a później kilka minut przygotowań i można się zajadać. W przepisie zostały użyte małe suszone krewetki, bardzo popularne w Tajlandii i używane jako przyprawa, w Polsce do kupienia przez internet lub w sklepach azjatyckich :)

Zdjęcie - Pad Thai by chef Pong Aroonsang - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Czas przegotowania: 15 minut
Porcje: 2
Składniki:

  • 1/2 kostki tofu pokrojonego w kostkę
  • 5 krewetek obranych z pancerzy
  • 3 kawałki marynowanej rzodkwi japońskiej posiekane
  • 1/4 czerwonej cebuli posiekanej
  • 4 ząbki czosnku posiekne
  • 2 łyżki olej
  • 1 opakowanie makaron ryżowy 5 mm (namoczony wcześniej w wodzie o temperaturze pokojowej przez 2,5 godz. lub gotowany 3 minuty
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • pasta z tamaryndy
  • 2 jajka
  • 1 łyżka suszonych krewetek (opcjonalnie)
  • 1-2 chili posiekane
  • garść kiełków fasoli mung
  • 2 cebule dymki pokrojone na 2 cm kawałki
  • kolendra
  • limonka
  • 1 i 1/2 łyżki orzeszków ziemnych posiekanych na grube kawałki


Zdjęcie - Pad Thai by chef Pong Aroonsang - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pad Thai by chef Pong Aroonsang - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Zdjęcie - Pad Thai by chef Pong Aroonsang - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj pokrojone tofu i smaż 2-3 minuty aż tofu straci połowę swojej wody.
  2. Dodaj krewetki, chwilę smaż aż zmienią kolor na pomarańczowy, przełóż zawartość patelni na talerz.
  3. Do odcedzonego makaronu dodaj odrobinę wody, 2 łyżki cukru, 2 łyżki pasty z tamaryndowca, sos rybny i suszone krewetki, chwilę smaż aż woda odparuje.
  4. Dodaj zawartość talerza i jajka, smaż chwilę mieszając.
  5. Dodaj kiełki fasoli, posiekaną rzodkiew i chili, wymieszaj, przełóż na talerze.
  6. Posyp dymką, orzechami ziemnymi i kolendr, podaj z limonką.

Zdjęcie - Pad Thai by chef Pong Aroonsang - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pappardelle z cukinią i gorgonzolą

Pappardelle z cukinią i gorgon…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Spaghetti z oliwą, czosnkiem, bazylią i parmezanem
1

Spaghetti z oliwą, czosnkiem,…

food² food²
Food Square

Spaghetti z kurkami  - pyszne
1

Spaghetti z kurkami - pyszne

Beti Beti
kruche babeczki

Makaron z szynką i groszkiem
1

Makaron z szynką i groszkiem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Aloo gobi z młodymi ziemniakami
3

Aloo gobi z młodymi ziemniakam…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Makaron z burratą i prosciutto
2

Makaron z burratą i prosciutto

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Marchew po koreańsku
1

Marchew po koreańsku

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Japchae - koreański stir-fry z warzywami i makaronem z batatów
1

Japchae - koreański stir-fry z…

food² food²
Food Square

Stir-fry z kapustą pak choi, boczniakami i sosem hoisin
1

Stir-fry z kapustą pak choi, b…

food² food²
Food Square

Dahl z soczewicy – szybka i aromatyczna potrawka
1

Dahl z soczewicy – szybka i ar…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Pączki afrykańskie
1

Pączki afrykańskie

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chlebki naan z masłem czosnkowym
1

Chlebki naan z masłem czosnkow…

food² food²
Food Square