Syrop z pokrzywy
Syrop z pokrzywy to prosty sposób na przygotowanie zdrowego specyfiku, który lubią również dzieci. Natura hojnie obdarzyła pokrzywę cennymi dla naszego zdrowia składnikami, jednak poskąpiła jej smaku i aromatu więc syrop aromatyzujemy i wzbogacamy miętą (wersja chłodząca) lub imbirem (rozgrzewająca). Znakomicie smakuje z herbatą, lodami i wszelkimi deserami. Szczelnie zamknięte i pasteryzowane na sucho słoiczki można przechowywać przez cały rok w ciemnym miejscu.
Najlepszy surowiec zielarski to młode listki pokrzywy zbierane wiosną z czubków rośliny. Zachęcamy do wycieczki w miejsca odległe od zanieczyszczeń i zbiorów. Niech zielona moc będzie z Wami ;)
Składniki:
Przygotowanie:
Najlepszy surowiec zielarski to młode listki pokrzywy zbierane wiosną z czubków rośliny. Zachęcamy do wycieczki w miejsca odległe od zanieczyszczeń i zbiorów. Niech zielona moc będzie z Wami ;)
Składniki:
- 5 l liści pokrzywy
- 500 g ksylitolu lub cukru
- 400 ml wody
- 10 listków mięty lub 5 cm imbiru w plastrach
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
- Z pokrzywy wyciśnij sok, wodę zagotuj z ksylitolem i miętą i/lub imbirem.
- Dodaj sok z pokrzywy, gotuj na małym ogniu 5 minut, dodaj sok z cytryny, rozlej do wyparzonych słoiczków, wystudź do góry dniem.
- Przechowuj w ciemnym miejscu, po otwarciu w lodówce.