Chlebek bananowy orkiszowy z cynamonem i kurkumą
Chlebek bananowy z mąką orkiszową słodzony daktylami i cukrem kokosowym lub trzcinowym to dla nas zdrowsza wersja słodkiego pieczywa. Gdzie tylko możemy dodajemy przeciwzapalne przyprawy więc i w chlebku znajdziecie cynamon i kurkumę. Cenna dla naszego organizmu kurkumina rozpuszcza się tylko w tłuszczach, w połączeniu z olejem kokosowym chlebek staje się pokarmem prozdrowotnym. Ilość dodawanej kurkumy dopasujcie metodą prób i błędów zaczynając od 1/2 łyżeczki, im będzie jej więcej tym lepiej ale jej smak nie powinien Wam przeszkadzać ;)
Chlebek bananowy często pieczemy zamiast chałek i słodkich bułeczek. Świetnie smakuje do kawy lub herbaty, na śniadanie z twarożkiem lub domową konfiturą. Żeby urozmaicić wypiek możecie dodać garść dowolnych posikanych bakalii.
Porcja: keksówka 20 cm
Składniki:
- 270 g mąki orkiszowej jasnej
- 100 g cukru kokosowego lub trzcinowego
- 100 g oleju kokosowego
- 4 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 5 daktyli
- 1 łyżeczka ekstraktu wanili
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 80 g bakalii - opcjonalnie
Przygotowanie:
- Daktyle namocz w ciepłej wodzie na 15 minut, odsącz.
- Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Olej lekko podgrzej do formy płynnej.
- Banany obierz, trzy zblęduj z daktylami, czwarty przekrój wzdłuż na pół i wykorzystaj do przybrania.
- Białka ubij na wolnych obrotach, pod koniec ubijania dodaj partiami cukier i żółtka.
- Banany wymieszaj z olejem i wanilią, dodaj do jajek i wymieszaj na wolnych obrotach, dodaj mąkę i wymieszaj do połączenia składników.
- Ciasto przełóż do natłuszczonej foremki (jeśli używasz silikonowej formy nie musisz jej natłuszczać), na wierzchu połóż połówki banana. Piecz 50 minut (do suchego patyczka) w temp. 165 st. C.
Smacznego :)