Lemoniada rabarbarowa z grapefruitem i rozmarynem
![Lemoniada rabarbarowa z grapefruitem i rozmarynem](/obrazek/duze/lemoniada-rabarbarowa-z-grapefruitem-i-rozmarynem-385381.jpeg)
Przed nami sezon rabarbarowy, który można sobie przedłużyć mrożąc odpowiedni zapas łodyżek tej cudownej rośliny.
U nas pierwszy rabarbar co roku trafia do ciasta ucieranego i do lemoniady. Tak też będzie i w tym roku ;) Sezon zaczynamy lemoniadą rabarbarową z grapefruitem i rozmarynem.
Zobacz też Lemoniada rabarbarowa z pomarańczą i ziołami
Porcje: 4 Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie
Składniki:
Przygotowanie:
U nas pierwszy rabarbar co roku trafia do ciasta ucieranego i do lemoniady. Tak też będzie i w tym roku ;) Sezon zaczynamy lemoniadą rabarbarową z grapefruitem i rozmarynem.
Zobacz też Lemoniada rabarbarowa z pomarańczą i ziołami
![Zdjęcie: Lemoniada rabarbarowa z grapefruitem i rozmarynem Zdjęcie - Lemoniada rabarbarowa z grapefruitem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/385381.jpeg)
Porcje: 4 Czas przygotowania: 15 minut + chłodzenie
Składniki:
- 500 g rabarbaru
- 1000 ml wody
- 3 różowe grapefruity
- 40 g cukru trzcinowego, ksylitolu lub stewi
- 2 gałązki rozarynu
- 500 ml wody gazowanej lub wino musujące (np. Prosecco)
- kostki lodu
- 4 gałązki rozmarynu
![Zdjęcie: Lemoniada rabarbarowa z grapefruitem i rozmarynem Zdjęcie - Lemoniada rabarbarowa z grapefruitem i rozmarynem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/385382.jpeg)
Przygotowanie:
- W rondlu zagotuj syrop cukrowy (woda, cukier, 2 gałązki rozmarynu), dodaj umyty i pokrojony rabarbar, gotuj 5 minut, odstaw do wystudzenia.
- Jeśli chcesz żeby lemoniada była bardziej intensywna zostaw ugotowany rabarbar na noc w lodówce.
- Wystudzony rabarbar odcedź na sicie bez odciskania, dodaj sok wyciśnięty z grapefruitów, ewentualnie dosłódź.
- Podawaj mocno schłodzoną, przed podaniem dodaj wodę gazowana lub wino musujące, kostki lodu i gałązki rozmarynu.