Ciasto marchewkowe bezglutenowe z marchewką karmelizowaną na soku pomarańczowym i miodzie

Bezglutenowe ciasto marchewkowe z orzechami pekan, rodzynkami i przyprawami korzennymi. Jeśli glutem Wam nie przeszkadza możecie do przygotowania użyć mąki pszennej. Możecie też zestaw przypraw zastąpić przyprawą do piernika, dodać inne bakalie np. suszone śliwki, żurawinę itp. nie przesadzając oczywiście z ich ilością (łącznie max 1-1,5 szklanki bakalii), a upieczone ciasto dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, polać dowolną polewą lub podać z marchewką karmelizowaną na miodzie i soku pomarańczowym, jak u nas :).

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe bezglutenowe z marchewką karmelizowaną na soku pomarańczowym i miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Porcja: forma ok. 22 cm
Czas przygotowania: 80 minut

Składniki:
  • 400 g marchewki startej na drobnych oczkach
  • 3 jajka
  • 150-200 g ksylitolu/brązowego cukru
  • 200 g mąki ryżowej
  • 120 g mąki kokosowej
  • 160 ml oleju rzepakowego
  • 60 ml mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki orzechów pekan posiekanych
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Do miski przesiej obie mąki, sodę i przyprawy.
  2. Marchewkę wymieszaj z olejem, mleczkiem kokosowym, cukrem, żółtkami i wanilią, dodaj do mąki razem z rodzynkami i orzechami, dokładnie wymieszaj.
  3. Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli, delikatnie połącz z masą marchewkową.
  4. Formę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj masłem, posyp odrobiną mąki ryżowej, przełóż masę marchewkową, wyrównaj, przybierz orzechami.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 165,C na ok. 60 minut (do suchego patyczka), wystudź.
Zdjęcie - Ciasto marchewkowe bezglutenowe z marchewką karmelizowaną na soku pomarańczowym i miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Marchewka karmelizowana na miodzie i soku pomarańczowym
Składniki:
  • 1 duża marchewka
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  1. Marchewkę obierz, pokrój w zapałki lub przy pomocy specjalnej obieraczki do warzyw w "spaghetti". Pomarańczę wyszoruj, sparz, cienko obierz skórkę, wyciśnij sok.
  2. W małym rondlu zagotuj sok pomarańczowy, sok z limonki i miód, dodaj marchewkę, smaż na małym ogniu do czasu aż cały płyn odparuje.

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe bezglutenowe z marchewką karmelizowaną na soku pomarańczowym i miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto marchewkowe bezglutenowe z marchewką karmelizowaną na soku pomarańczowym i miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Murzynek (jak u cioci na imieninach:)

Murzynek (jak u cioci na imien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Orzechowa szarlotka tatrzańska
1

Orzechowa szarlotka tatrzańska

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Cytrynka
1

Cytrynka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Biszkopt na parze - najlepszy

Biszkopt na parze - najlepszy

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia+ film
1

Ciasto Ferrero Rocher bez piec…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasto czekoladowe z kulkami kokosowymi
3

Ciasto czekoladowe z kulkami k…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Tort urodzinowy Honda
1

Tort urodzinowy Honda

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Ciasto dyniowe z czekoladą i orzechami
1

Ciasto dyniowe z czekoladą i o…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sernik mango
2

Sernik mango

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Najlepsza szarlotka na kruchym cieście
2

Najlepsza szarlotka na kruchym…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Najprostszy sernik z kruszonką
1

Najprostszy sernik z kruszonką

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście