Ciasto marchewkowe bezglutenowe z marchewką karmelizowaną na soku pomarańczowym i miodzie

Bezglutenowe ciasto marchewkowe z orzechami pekan, rodzynkami i przyprawami korzennymi. Jeśli glutem Wam nie przeszkadza możecie do przygotowania użyć mąki pszennej. Możecie też zestaw przypraw zastąpić przyprawą do piernika, dodać inne bakalie np. suszone śliwki, żurawinę itp. nie przesadzając oczywiście z ich ilością (łącznie max 1-1,5 szklanki bakalii), a upieczone ciasto dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, polać dowolną polewą lub podać z marchewką karmelizowaną na miodzie i soku pomarańczowym, jak u nas :).

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe bezglutenowe z marchewką karmelizowaną na soku pomarańczowym i miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Porcja: forma ok. 22 cm
Czas przygotowania: 80 minut

Składniki:
  • 400 g marchewki startej na drobnych oczkach
  • 3 jajka
  • 150-200 g ksylitolu/brązowego cukru
  • 200 g mąki ryżowej
  • 120 g mąki kokosowej
  • 160 ml oleju rzepakowego
  • 60 ml mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki orzechów pekan posiekanych
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Do miski przesiej obie mąki, sodę i przyprawy.
  2. Marchewkę wymieszaj z olejem, mleczkiem kokosowym, cukrem, żółtkami i wanilią, dodaj do mąki razem z rodzynkami i orzechami, dokładnie wymieszaj.
  3. Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli, delikatnie połącz z masą marchewkową.
  4. Formę wyłóż papierem do pieczenia, posmaruj masłem, posyp odrobiną mąki ryżowej, przełóż masę marchewkową, wyrównaj, przybierz orzechami.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 165,C na ok. 60 minut (do suchego patyczka), wystudź.
Zdjęcie - Ciasto marchewkowe bezglutenowe z marchewką karmelizowaną na soku pomarańczowym i miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Marchewka karmelizowana na miodzie i soku pomarańczowym
Składniki:
  • 1 duża marchewka
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  1. Marchewkę obierz, pokrój w zapałki lub przy pomocy specjalnej obieraczki do warzyw w "spaghetti". Pomarańczę wyszoruj, sparz, cienko obierz skórkę, wyciśnij sok.
  2. W małym rondlu zagotuj sok pomarańczowy, sok z limonki i miód, dodaj marchewkę, smaż na małym ogniu do czasu aż cały płyn odparuje.

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe bezglutenowe z marchewką karmelizowaną na soku pomarańczowym i miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto marchewkowe bezglutenowe z marchewką karmelizowaną na soku pomarańczowym i miodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy