Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe

Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe
Kanelbullar, drożdżowe bułeczki z dużą porcją cynamonu, zwinięte w ślimaczki i tradycyjnie polewane syropem cukrowym.
Jak dla nas cukru w nich aż nadto wiec pieczemy je bez syropu i posypujemy super food - granulowaną czekoladą lub kruszonymi ziarnami kakaowca.
Bułeczki są popularne na całym świecie i nawet doczekały się swojego święta 4 października, ale nie ma co się ograniczać i znacznie częściej wypełniać dom tym cudownym zapachem cynamonu. Są tak proste w przygotowaniu a zarazem urocze, że sprawdzą się jako jadalny prezent np. z okazji Dnia Matki.

Zdjęcie - Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Porcje: 18-22 szt.
Składniki:
Bułeczki:
  • 450 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży (lub 12 g suszonych)
  • 240 ml ciepłego mleka
  • 70 g cukru lub pół na pół z erytrolem
  • 80 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • jajko do smarowania
Nadzienie:
  • 100 g miękkiego masła
  • 80 g drobnego brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu
Do posypania do wyboru:
  • gruby cukier
  • kruszone ziarno kakao
  • czekolada w granulach


Zdjęcie - Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozetrzyj z cukrem aż zmienią się w płyn, dodaj letnie mleko, 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstawi na 5 minut.
  2. Dodaj mąkę, rozpuszczone masło, sól, cynamon i wyrób ciasto. Powinno być elastyczne i nie kleić się do miski, w razie potrzeby dodaj trochę mąki. Miskę nakryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.
  3. Utrzyj składniki nadzienia.
  4. Ciasto rozwałkuj na prostokąt (ok. 40x50), posmaruj nadzieniem, zroluj, pokrój na krążki (gr. ok. 2 cm). Wyłóż na blachy do pieczenia (na papier, zachowując odstępu) przykryj, odstaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
  5. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp wybraną posypką.
  6. Piecz 8-10 minut (do zrumienienia) w 220 st.C., wystudź na kratce.



Kategorie przepisów