Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe
Kanelbullar, drożdżowe bułeczki z dużą porcją cynamonu, zwinięte w ślimaczki i tradycyjnie polewane syropem cukrowym.
Jak dla nas cukru w nich aż nadto wiec pieczemy je bez syropu i posypujemy super food - granulowaną czekoladą lub kruszonymi ziarnami kakaowca.
Bułeczki są popularne na całym świecie i nawet doczekały się swojego święta 4 października, ale nie ma co się ograniczać i znacznie częściej wypełniać dom tym cudownym zapachem cynamonu. Są tak proste w przygotowaniu a zarazem urocze, że sprawdzą się jako jadalny prezent np. z okazji Dnia Matki.
Porcje: 18-22 szt.
Składniki:
Bułeczki:
Przygotowanie:
Jak dla nas cukru w nich aż nadto wiec pieczemy je bez syropu i posypujemy super food - granulowaną czekoladą lub kruszonymi ziarnami kakaowca.
Bułeczki są popularne na całym świecie i nawet doczekały się swojego święta 4 października, ale nie ma co się ograniczać i znacznie częściej wypełniać dom tym cudownym zapachem cynamonu. Są tak proste w przygotowaniu a zarazem urocze, że sprawdzą się jako jadalny prezent np. z okazji Dnia Matki.
Porcje: 18-22 szt.
Składniki:
Bułeczki:
- 450 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży (lub 12 g suszonych)
- 240 ml ciepłego mleka
- 70 g cukru lub pół na pół z erytrolem
- 80 g roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- jajko do smarowania
- 100 g miękkiego masła
- 80 g drobnego brązowego cukru
- 2 łyżki cynamonu
- gruby cukier
- kruszone ziarno kakao
- czekolada w granulach
Przygotowanie:
- Drożdże rozetrzyj z cukrem aż zmienią się w płyn, dodaj letnie mleko, 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstawi na 5 minut.
- Dodaj mąkę, rozpuszczone masło, sól, cynamon i wyrób ciasto. Powinno być elastyczne i nie kleić się do miski, w razie potrzeby dodaj trochę mąki. Miskę nakryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoja objętość.
- Utrzyj składniki nadzienia.
- Ciasto rozwałkuj na prostokąt (ok. 40x50), posmaruj nadzieniem, zroluj, pokrój na krążki (gr. ok. 2 cm). Wyłóż na blachy do pieczenia (na papier, zachowując odstępu) przykryj, odstaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
- Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp wybraną posypką.
- Piecz 8-10 minut (do zrumienienia) w 220 st.C., wystudź na kratce.