Mule z mango w mleku kokosowym
Pomysł na przepis "mule z mango" przywieźliśmy z Tajlandii. Prosto, szybko, aromatycznie i smakowicie. Jeśli tak jak my gustujecie w pikantnych potrawach dodajcie więcej chili. W wersji łagodnej z chili usuńcie nasiona i błony wewnętrzne, które to decydują o pikanterii papryczki. W Tajlandii do muli dodawano także małe bakłażany groszkowe, my czasami dodajemy garść mrożonego zielonego groszku, bo kupienie w kraju bakłażanów graniczy z cudem. Mrożony groszek dodajecie do gotowania w tym samym momencie co mango.
Porcje: 2 Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
Przygotowanie:
*Jeśli użyjecie małż pasteryzowanych skróćcie czas gotowania z 5 minut do 2-3 minut.
Porcje: 2 Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1 kg dużych małż, umytych i oczyszczonych
- 1/2 dużego dojrzałego mango pokrojone w drobn kostkę
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2-3 ząbki czosnku pokrojoe w plastry
- 2 szalotki lub 1/2 cebuli drobno posiekane
- 1 łodyga trawy cytrunowej pokrojona na 4 kawałki
- 1 chili drobno posiekane
- 1/2 pęczka pietruszki - posiekane listki
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- 1 łyżka sosu rybnego
- pieprz i sok z limonki do smaku
- oliwa
Przygotowanie:
- Małże odsącz na sitku. Na oliwie podsmaż przez 5 minut cebulę, czosnek, pastę curry i trawę cytrynową.
- Dodaj wino, małże i sos rybny, gotuj 5 minut pod przykryciem aż muszle się otworzą. W trakcie gotowania potrząśnij kilka razy rondlem lub przemieszaj łyżką.
- Przełóż muszle do miski przy pomocy łyżki cedzakowej, do sosu dodaj mango, chili i mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia, gotuj 3 minuty, dopraw do smaku sokiem z cytryny i pieprzem.
- Wyrzuć nieotwarte muszle z pozostałych wyjmij mięso i dodaj do gorącego sosu, posyp natkę pietruszki, podaj z pieczywem.
*Jeśli użyjecie małż pasteryzowanych skróćcie czas gotowania z 5 minut do 2-3 minut.