Kurczak tandoori
Kurczak tandoori to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni indyjskiej. Jego cechą charakterystyczną jest intensywnie czerwone zabarwienie, które niewątpliwie wyróżnia to danie na tle innych. Dzięki długiemu marynowaniu w jogurcie z przyprawami, mięso jest delikatne i soczyste w środku.
Tradycyjnie tego kurczaka piecze się w glinianych piecach tandoori razem z chlebkiem naan - nam oczywiście pozostaje zwykły piekarnik :)
KURCZAK TANDOORI
(na 4 porcje)
8-10 podudzi z kurczaka,
150ml jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru,
1,5 łyżeczki czosnku przeciśniętego przez praskę,
1 łyżeczka chili w proszku (dałam mniej),
2 łyżeczki mielonego kuminu,
2 łyżeczki mielonych nasion kolendry,
1 łyżeczka soli,
½ łyżeczki czerwonego barwnika spożywczego,
1 łyżka pasty z tamaryndowca,
50ml wody,
50ml oleju
W każdym podudziu wykonać 2-3 nacięcia.
Do miski wlać jogurt, dodać imbir, czosnek, chili, kumin, kolendrę, sól i barwnik spożywczy. Całość dobrze wymieszać. Do jogurtu z przyprawami włożyć mięso i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki co najmniej na 3 godziny.
W oddzielnej misce połączyć pastę z tamaryndowca z wodą, następnie dodać do marynaty. Wymieszać i znowu marynować przez 3 godziny.
Podudzia włożyć do naczynia żaroodpornego, skropić olejem. Piec w uprzednio nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50 minut, od czasu do czasu przewracając i skrapiając olejem.
Podawać z sałatą, chlebkami naan i miętową raitą.
(przepis z książeczki „Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska”)