Peklowana i pieczona szynka

przepis:

1,5  kg mięsa od szynki

50 g soli peklowej

0,5 l wody

po kilka ziarenek pieprzu czarnego i  ziela angielskiego

2-3 liście laurowe

4 ząbki czosnku

Wodę przegotować i ostudzić, rozpuścić w niej sól peklową.

Do zalewy dodać przyprawy.

Mięso ułożyć w glinianym garnku i zalać  przygotowanym roztworem. Garnek przykryć i wstawić do lodówki.

Każdego dnia mięso okręcać.

Po tym czasie mięso wyjąć z zalewy, osuszyć, naszpikować ząbkami czosnku, związać ściśle bawełnianą nicią.

W brytfannie rozgrzać olej, obsmażyć szynkę ze wszystkich stron, podlać wodą, przykryć i wstawić do piekarnika.

Piec w dość niskiej temperaturze (temp. pieczeni nie powinna przekraczać temp. 85° C.) ok 1,5 godziny.

Zdjęcie - Peklowana i pieczona szynka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Wieprzowina słodko-kwaśna
8

Wieprzowina słodko-kwaśna

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Peklowana i pieczona  szynka

Peklowana i pieczona szynka

figmara figmara
figowe smaki

Wieprzowina z mascarpone i  musztardą
6

Wieprzowina z mascarpone i mu…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Roladki schabowe a
41

Roladki schabowe a

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Wieprzowina w sosie musztardowo-śmietanowym z  ziołami
11

Wieprzowina w sosie musztardow…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Wieprzowina słodko -  kwaśna
1

Wieprzowina słodko - kwaśna

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku