Peklowana i pieczona szynka
przepis:
1,5 kg mięsa od szynki
50 g soli peklowej
0,5 l wody
po kilka ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
4 ząbki czosnku
Wodę przegotować i ostudzić, rozpuścić w niej sól peklową.
Do zalewy dodać przyprawy.
Mięso ułożyć w glinianym garnku i zalać przygotowanym roztworem. Garnek przykryć i wstawić do lodówki.
Każdego dnia mięso okręcać.
Po tym czasie mięso wyjąć z zalewy, osuszyć, naszpikować ząbkami czosnku, związać ściśle bawełnianą nicią.
W brytfannie rozgrzać olej, obsmażyć szynkę ze wszystkich stron, podlać wodą, przykryć i wstawić do piekarnika.
Piec w dość niskiej temperaturze (temp. pieczeni nie powinna przekraczać temp. 85° C.) ok 1,5 godziny.