Dawno nie było nic drobiowego. Nie dlatego, ze przestaliśmy go jeść, ale dlatego, że mamy swoje ulubione smaki, które ciągle się powtarzają.(...) Tym razem jednak coś nowego co na pewno też pozostanie w naszym stałym menu.
Jak zobaczyłam te ciasteczka (...) wiedziałam, że muszę je koniecznie zrobić. Już dawno nie jadłam tak wspaniałych ciasteczek.. no i jeszcze ten wygląd.. Nie można było im się nie oprzeć. U mnie dwie blachy ciasteczek ok 40 sztuk zniknęło w dwa dni ;-)
Pieczone gruszki to moje niedawne odkrycie i bardzo żałuję, że tak późne! Smakują po prostu wspaniale. Skóra robi się miękka, miąższ jest delikatny, słodki i lekko ziarnisty. W połączeniu z orzechami i ricottą polaną miodem to po prostu danie bogów...
To tanie i wydajne ciasto spotkać można pod wieloma nazwami: grysikowiec, miodownik, ciasto czeskie, rudzielec, makulatura... Poszczególne przepisy mogą się trochę różnić od siebie, ale bazą zawsze są miodowe placki przełożone masą z kaszy manny.
Bardzo dobre, jednak w tym przypadku smak to sprawa drugorzędna. Takie ptaszki mogą być prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu i stanowić dodatek do zawartości koszyczka.
Składniki mówiły mi, że wyjdzie z tego coś pysznego... I miałam absolutną rację! Powalił nas z C. na kolana swoim smakiem. Jeszcze przed głośnym protestem mojego żołądka, pewnego pięknego popołudnia, zjedliśmy go niemal całego na jedno posiedzenie. Bardzo wyraźny smak sera, zaostrzony cebulką i podkręcony tymiankiem - poezja.
Ciasto serowe z dodatkiem warzyw to doskonała przystawka lub samodzielne danie na co dzień i od święta. Babkę tę najczęściej przygotowuję na sobotnie, przedświateczne śniadanie. Jest równiez mile widziana na świątecznym stole /jeśli sie coś uchowa/. Ciasto jest delikatne i wilgotne w środku a smak zalezy od tego ,co wrzucimy do środka.
Ciasto drożdżowe z rozgrzewającą nutą cynamonu….to właśnie kringel estoński, który już niejednokrotnie pojawiał się na wielu blogach.(...) Bardzo efektownie wygląda, jest puszyste w środku a z wierzchu lekko chrupiące… po prostu trzeba go spróbować…;)