Drożdżowe ciasto z dynią i bazylią
.
25 dag mąki
1 jajko
1 żółtko
5 dag świeżych drożdży
10-15 dag cukru
1 łyżka masła
1 łyżka smalcu
ok. 120 ml mleka
zapach pomarańczowy
szczypta soli
10-15 dag dyni Hokkaido
garść listków bazylii
.
.
Mleko lekko podgrzać.
Drożdże wraz z łyżeczką cukru rozprowadzić w połowie mleka i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosły.
Jajko i żółtko utrzeć na puch z cukrem.
Masło i smalec roztopić w garnuszku.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, pianę z jajek i cukru, mleko i dobrze wyrobić.
Kiedy ciasto zaczyna już "odstawać od ręki" dolać do niego roztopione masło i wyrobić.
.
.
Dynię obrać, usunąć pestki, umyć, utrzeć na grubej tarce jarzynowej.
Listki bazylii opłukać, osuszyć i pokroić w paseczki.
Dynię, bazylię i zapach pomarańczowy dodać do wyrobionego ciasta drożdżowego, wymieszać.
Ciasto wyłożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.
Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość dwukrotnie, wstawić je do do nagrzanego piekarnika (200° C) i piec ok 50 min.
.