Na początku przyrządziliśmy tatara z tuńczyka, następnie małą tartę ze ślimakami, żabie udka w kremowym sosie, polędwicę wołową z sosem Bearnaise, a na słodki koniec ciepłe ciastko czekoladowe.
Wędzonego pstrąga dobrze obieramy usuwamy ości. Siekamy dość drobno. Cebulę obieramy i siekamy dodajemy do pstrąga. Dprawiamy solą, pieprzem kolorowym, sokiem z cytryny i oliwą. Dodajemy posiekana natkę pietruszki...
Śledzie wyciągamy z zalewy odsączamy i siekamy dość drobno. Korniszony kroimy w małą kosteczkę. Grzybki marynowane najlepiej leśne odcedzamy i siekamy...
Przygotowanie tatara z łososia jest szalenie łatwe, a smak na długo zostaje w pamięci. Dodatki takie jak kapary można śmiało zastąpić marynowaną papryką, korniszonami czy też marynowanymi grzybkami. Jednak zawsze pamiętam, żeby łososia posypać suszonym koperkiem, który niweluje zapach ryby.
Tatar z łososia zielonym jabłkiem czyli Tartare di salmone alla mela verde - przepis znaleziony w archiwalnym wydaniu magazynu La Cucina Italiana. Zaintrygowało mnie to połączenie i musiałam spróbować.